Novi dokazi o povezanosti Turske sa DAEŠ–om (video)

Pratite nas
Novinarska ekipa RT dobila je materijal od pripadnika kurdske narodne milicije u kojem se pokazuje povezanost Turske sa terorističkom organizacijom DAEŠ. O tome svedoči priznanje zarobljenog teroriste.

Televizija RT prikazala je intervju sa zarobljenim pripadnikom DAEŠ–a koji je ispričao kako je kurdska narodna milicija, oslobodivši jedan od gradova, narušila vezu Turske sa teroristima.

Terorista kojeg su zarobili Kurdi predstavio se kao Ahmed (u DAEŠ–u je dobio ime Abu Ajub el Ansari).

„Saradnja sa specijalnim službama i turskom vojskom je bila intenzivna“, rekao je Ahmed u razgovoru sa novinarima RT.

Terorista je ispričao da su pre nego što je kurdska samoodbrana zauzela Tel Abjad, upravo preko tog grada za militante DAEŠ–a iz Turske dopremane hrana i oprema.

Naoružani borci DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Objavljeni dokumenti o trgovini naftom između Turske i DAEŠ–a (video, foto)

„Pre nego što je Kurdska radnička partija preuzela kontrolu nad Tel Abjadom i Slukom, većina stranih militanata je dolazila upravo preko Sluka i Tel Abjada, odakle su dopremali konzerve sa hranom i različite turske proizvode. To je rađeno javno, niko to nije krio. Ne sve, naravno, ali većina proizvoda namenjenih DAEŠ–u stizala je preko Tel Abjada. Osim toga, otuda su dolazili alati i mašine koje su turski oficiri prodavali terorističkoj organizaciji“, objasnio je Ahmed.

Zarobljeni terorista je potvrdio i nalaze novinarske ekipe RT koji su ukazivali na postojanje nezakonite trgovine naftom između DAEŠ–a i Turske.

„Videli smo turska vozila. Znali smo da civili kupuju naftu, ali u ogromnim količinama. Ne mislim da civilima treba toliko nafte, veoma velike količine, i zato smo shvatili da sve to kupuje Turska. Dolazila su turska vozila i pripadnici turskih specijalnih službi. Najviše su se time bavili Turci. Dolazile su velike cisterne sa okruglim rezervoarima, zapremine 1.000 ili 2.000 litara i prolazile kroz Tel Abjad“, ispričao je Ahmed.

Zastava DAEŠ-a na ekranu kopjutera - ilustracija - Sputnik Srbija
DAEŠ — zbog čega mu je Bog okrenuo leđa

Trgovina antikvitetima

Televizija je došla u posed i dokumenta tzv. ministarstva rudarstva i artefakata DAEŠ–a u kojem je militantima naređeno da pruže pomoć turskom građaninu koji, po svemu sudeći, sakuplja ukradene antikvitete. Primetni su isti simboli na dokumentu i na računima za nelegalnu isporuku nafte.

Najinteresantnije je to što dokument može da posluži kao dokaz da DAEŠ trguje antikvitetima, koristeći za njihove isporuke iste kanale preko kojih idu i oružje i hrana.

Osim toga, tokom rada na filmu novinarska ekipa je otkrila bačene artefakte u tunelu kroz koji su bežali militanti. 

Pronađena je i stara karta na francuskoj jeziku na kojoj su bila označena arheološka nalazišta. Nije isključeno da ona potiče iz kolonijalnih vremena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala