Lažna saosećanja: Kada Zapad roni suze za žrtvama?

© Flickr / espada842Plač, tuga
Plač, tuga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuveni ruski pisac Sergej Dovlatov je jednom rekao da je talenat, kao i požudu, nemoguće lažirati. Trebalo bi dodati na taj spisak i saosećanje.

U nedelju u terorističkom napadu u Pakistanu poginulo je najmanje 70 ljudi, među njima 29 dece, oko 300 osoba je ranjeno. Meta terorista je bila hrišćanska zajednica Pakistana, ako je to uopšte važno u ovakvim situacija, ali je Evropa (još uvek) pretežno hrišćanska.

Međutim, oči Federike Mogerini nisu bile zamagljene suzama, ni Ajfelova kula nije bila osvetljena u bojama pakistanske zastave.

Bojan Bilbija je prošlog četvrtka u „Politici“ pisao o hladnoratovskoj podeli terorista. Ali izgleda, stvar je još gora, jer se radi o podeli ljudi generalno.

Naime, na internetu se može naći svojevrsna „mapa“ kako Zapad reaguje na terorističke napade u zavisnosti od regiona.

Ako se nešto desilo u zapadnoj ili centralnoj Evropi, kao i u SAD ili Kanadi, onda je to „stravična tragedija“ i „je suis“.

Ako se radi o Latinskoj americi i istočnoj Evropi, onda je „tužno“

Ako je reč o Rusiji ili Kini, onda „Šta da radimo, takav je život“

Napad u Aziji? „A, gde se nalazi ova zemlja?“.

I, na kraju, u Africi, — (blago rečeno) „ Briga me“. 

​​Ne zna se ko je  plasirao ovu nameštaljku i ko je autor slike na kojoj je Ajfelova kula u bojama pakistanske zastave, ali činjenica je da su Pakistanci počeli da je dele po društvenim mrežama, kao dokaz evropske podrške.

U stvari, ova fotografija je napravljena tokom ekološkog samita „COP21“, koji je bio održan u Parizu prošle godine i koji je posvećen nekakvom „održivom razvoju“.

Kako je napisao na svom blogu ruski politički analitičar Anatolij el Murid, Evropa nije osvetlila zgrade u bojama pakistanske zastave „jer nema saosećanja za sve, tim pre što ima veće probleme, poput stanovnika Belgije koji su izašli na proteste protiv terorizma i DAEŠ-a, pri tome neki od njih bili rasterani vodenim topovima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala