Ruska operacija u Siriji nanela udarac energetskoj nezavisnosti Turske

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaIzgradlja gasovoda-ilustracija
Izgradlja gasovoda-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske sankcije Turskoj izazvale su mnoštvo problema Ankari, međutim jedan od najtežih udaraca nanesen nakon uspešne operacije ruske vojske u Siriji i to na perspektivu energetske industrije te zemlje, piše list „Ojlprajs“.

Nakon ulaska u konflikt sa Rusijom pozicija Turske ekonomije je drastično opala, s obzirom da je ta zemlja još od 2002. godine u potpunosti zavisna od ruskih energenata.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan ostao sam sa svojom neuspešnom politikom

Kako bi umanjila energetsku zavisnost, Turska je sklopila nekoliko ugovora o isporuci gasa sa Katarom, što je za Ankaru veoma rizičan korak, jer gasovod treba da prođe kroz Siriju, Irak, kao i teritoriju gde žive Kurdi.

Turska računa, piše „Ojlprajs“, na to da će Damask i Kurdi pretrpeti poraz u sirijskom konfliktu, te da će se raspodela snaga u regionu izmeniti, a u te svrhe Ankara je počela da razvija odnose sa terorističkim organizacijama, između ostalih i sa DAEŠ–om, piše „Ojlprajs“.

Međutim, nakon uspešne vojne operacije Rusije u Siriji džihadisti su počeli da trpe poraze u nizu i da gube položaje širom zemlje, što je uticalo na planove Turske u sticanju energetske nezavisnosti.

Takođe, ruska vojna operacija u Siriji stavila je tačku na projekat izgradnje gasovoda Turska–Katar, zaključuje autor članka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala