Erdoganovi frontovi: Turska ne može dobrom da se nada

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Barak Obama odbio je predlog da se sretne sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom koji će u narednih nekoliko dana doputovati u SAD, saopštio je američki list „Volstrit džurnal“. Bivši ambasador Jugoslavije u Turskoj Vladislav Jovanović kaže za Sputnjik da je ovo nesvakidašnja diplomatska praksa.

Kako se navodi, Erdogan je računao da će se susresti sa Obamom za vreme otvaranja džamije u državi Merilend, čiju je izgradnju finansirala Turska, međutim administracija predsednika SAD rekla je da ne postoji potreba da se takav susret održi.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik SAD Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama ozbiljno shvatio Erdoganove pretnje

Takođe, Obamin kabinet je saopštio da tu odluku američkog predsednika ne treba razumeti kao nemar, budući da su se predsednici poslednji put sastali u novembru u Turskoj, a da su zatim u februaru razgovarali preko telefona, navodi „Volstrit džurnal“.

Pored toga, za vreme poslednje posete Erdogana SAD, Obama ga je lično primio, dodaje list, pozivajući se na saopštenje Bele kuće.

Međutim, stručnjaci smatraju da odbijanje Obame da se susretne sa Erdoganom neće doneti ničeg dobrog Turskoj, objašnjava američki list.

Nepredvidivost Americi ne odgovara

O tome zašto su zahladneli tursko-američkih odnosi Sputnjik je razgovarao sa diplomatom Vladislavom Jovanovićem. Nekadašnji ambasador Jugoslavije u Turskoj kaže da je reč o nesvakidašnjoj diplomatskoj praksi američkih predsednika i da ne treba mnogo razmišljati da bi se došlo do zaključka zato je Obama odbio susret sa Erdoganom. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan sve bliži uvođenju diktature u Turskoj

„Predsednik Turske je u poslednje vreme sve impulsivniji, a njegovi postupci sve manje predvidljivi, o čemu govori činjenica da istovremeno ratuje na tri fronta, protiv Kurda u samoj Turskoj, u Iraku i Siriji. S druge strane, napravio je ratni izlet u pravcu Rusije, što nikako nije bilo po volji Amerike, jer je Rusija prevelik zalogaj za jednu zemlju kao što je Turska, članica NATO-a, te stvari ne mogu se činiti bez tesnih konsultacija i dogovra sa drugim partnerima u savezu“, kaže Jovanović za Sputnjik. 

On podseća da je Erdogan kompromitovao svoju sliku kao demokratskog predsednika, s obzirom na niz postupaka prema domaćoj, turskoj javnosti, pre svega u oblasti medija, ali i odnosom prema Radničkoj partiji Kurdistana, koju želi da predstavi da je povezana sa kurdskim teroristima, kaće Jovanović.

„Sve ovo je dovelo do toga da Obama u ovom trenutku ne vidi izraženi politički interes da se sretne sa Erdoganom i time indirektno identifikuje sa njegovim tekućim političkim interesima i ciljevima“, zaključuje je bivši ambasador Jugoslavije u Turskoj Vladislav Jovanović.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala