Bridlav: Neophodno aktivirati avione U–2 protiv Rusije

© AFP 2023 / Yiannis KourtoglouAmerički špijunski avion U-2
Američki špijunski avion U-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavnokomandujući snagama NATO–a u Evropi Filip Bridlav izjavio je da je neophodno ponovo aktivirati špijunske avione U–2 koji bi bili korišćeni za operacije u Rusiji, saopštio je list „Indipendent“.

Bridlav je rekao da su ti avioni jedni od sredstava koji se koriste za obaveštajne poslove kako bi se pružio „otpor rastućoj pretnji iz Moskve“, piše „Indipendent“.

Bridlava će na mestu glavnokomandujućeg NATO snagama na proleće ove godine smeniti general vojske SAD Kertis Skaparoti.

General Kertis Skaparoti vrhovni komandant NATO snaga u Evropi - Sputnik Srbija
Ko je čovek koji je zamenio Bridlava na čelu NATO-a u Evropi?

NATO je još u septembru 2014. godine doneo odluku o povećanju vojnog kontinenta na istočnim granicama Alijanse, a kao glavni razlog navedena je kriza u Ukrajini.

Avioni U–2 korišćeni su tokom Hladnog rata, a velika kriza nastupila je u maju 1960. godine kada je U–2 oboren unutar vazdušnog prostora Sovjetskog Saveza.

Vlasti SAD su isprva poricale svrhu i misiju aviona, ali su bile prinuđene da ih priznaju kada je sovjetska vlada pokazala delove letelice i preživelog pilota Frensisa Gerija Pauersa.

Taj incident se dogodio nešto više od dve nedelje pre planiranog otvaranja samita „Istok–Zapad“ u Parizu, i predstavljao je veliku sramotu za Sjedinjene Američke Države što je dovelo do pogoršanja odnosa dve supersile.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala