Kesić: Međunarodna zajednica bi da ukine RS

© Sputnik / Brankica RistićŠef predsedništva Republike Srpske u Vašingotnu Obrad Kesić
Šef predsedništva Republike Srpske u Vašingotnu Obrad Kesić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi se pozivaju na međunarodno pravo u vezi sa ljudskim pravima, kršenjem ljudskih prava i Konvencijom o genocidu. Ali to se tiče država, a RS je entitet. Tako da, sa jedne strane, oni osporavaju RS da postane država, a sa druge strane, pokušavaju da protiv nje koriste međunarodno pravo koje je vezano za države, kaže za Sputnjik Obrad Kesić.
Radovan Karadžić - Sputnik Srbija
Da li je moguća zloupotreba presude Karadžiću

Američki mediji se nisu preterano bavili presudom Radovanu Karadžiću, jer su u predsedničkoj kampanji, a i glavna tema su bila dešavanja u Briselu. Malo koga je zanimalo nešto što se desilo pre 20 godina, ističe za Sputnjik Obrad Kesić, predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu.

„Ta presuda ne menja dosadašnje stanje. Od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma imamo među Bošnjacima konstantna insistiranja da je RS nelegalna i nelegitimna i da je treba ukinuti. Svaka presuda koja je doneta, pogotovo u vezi sa Srebrenicom, i koja je utvrdila takozvani genocid, zloupotrebljava se kao argument da je cela RS genocidna i da je treba ukinuti“, kaže on.

Međutim, kako smatra Kesić, pravno gledanje na tu situaciju je vrlo problematično.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Prevladala mržnja prema svemu što je srpsko

„Oni se pozivaju na međunarodno pravo koje je vezano za ljudska prava, kršenja ljudskih prava i Konvenciju o genocidu. Ali to se tiče država, a RS je entitet. Tako da, sa jedne strane, oni osporavaju RS da postane država, a sa druge strane, pokušavaju da protiv nje koriste međunarodno pravo koje je vezano za države“, kaže Kesić.

On naglašava da u međunarodnom pravu nigde nije predviđeno da treba ukidati entitet i državu koji su osuđeni na bilo koji način, učestvovali u genocidu ili da nisu sprečili mogući genocid.

„Ali to se non–stop zloupotrebljava i stvara se fama da sa svakom presudom može da dođe do neke revizije i da se ugasi RS. Najbitnije je to da mi znamo da postoje stalni pritisci i napadi na RS i da postoji značajan broj bošnjačkih lidera koji bi se vezali za taj stav i koji bi to podržali. Znamo i da u međunarodnoj zajednici postoje oni koji bi jedva čekali da mogu da ukinu RS, ali u suštini, ta presuda Karadžiću niti šta menja, niti doprinosi njihovoj želji i stavovima oko tog pitanja“, zaključuje Kesić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala