Sporazum „Gasproma“ i „Srbijagasa“: Tri scenarija za Banatski Dvor

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaGas
Gas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i rukovodilac Departmana PAO „Gasprom“ Oleg Aksjutin potpisali su danas Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji, koji podrazumeva i zajedničko angažovanje na proširenju skladišta gasa Banatski Dvor.

Za proširenje kapaciteta Banatskog Dvora razmatraju se, kako je rečeno novinarima, tri varijante, o kojima će u naredne dve nedelje razgovarati stručnjaci.

Bajatović je objasnio da kad druga faza Banatskog Dvora bude završena, to bi moglo da bude skladište od milijardu kubika gasa.

On je precizirao da to skladište trenutno ima kapacitet od 450 kubika.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Nema gasa, širimo Banatski Dvor

„Ukupne investicije u Banatski dvor zavise od modela koji se odabere. Ako je onaj koji predviđa kapacitet od milijardu kubika i rezervni kompresor, to je onda investicija reda vod oko 70 miliona evra“, rekao je Bajatović ističući da je reč o projektnom finansiranju.

Upitan ko će doneti odluku o modelu, Bajatović je rekao da su to učinili akcionari, ali da mora da se saglasi Vlada Srbije.

„Gde god se donosi odluka o povećanju vrednosti, o udelu ’Srbijagasa‘, moramo da tražimo dozvolu vlade“, rekao je on.

Aksjutin je objasnio da su stručnjaci „Gasproma“ pripremili tri scenarija, a da se oni razlikuju u količini i kapacitetu skladišta, ali i dnevnim maksimalnim količinama.

„Nakon detaljnog razmatranja svakog od ta tri scenarija biće poznato i više detalja“, rekao je on dodajući da rok za početak radova i njihova dinamika takođe zavise od modela koji na kraju bude izabran.

Aksjutin je rekao i da se razmatra i kapacitet do dve milijarde kubika u Banatskom Dvoru, a koliko tačno, i na to će pitanje, kako je rekao, odgovoriti studije stručnjaka.

Cevi za gasovod Sverni tok - Sputnik Srbija
„Severni tok 2“ važan i za Srbiju

Bajatović je dodao da se nada da će to biti uspešan posao, jer kako je primetio, pretpostavke za to postoje, a dokaz je pre svega iskustvo u zajedničkom radu „Srbijagasa“ i „Gasproma“.

„’Gasprom‘ kao najveća kompanija u ovoj oblasti ostaje strateški partner ’Srbijagasa‘ i ne postoji nijedan razlog da to menjamo. Mi ćemo saradnju unapređivati, da nam budu dostupna znanja ’Gasproma‘ koja mi nemamo, uključujući i najnovije tehnologije. Naši eksperti, tehnički pre svega ali i finansijski eksperti, imaće priliku da dobiju uvid u to kako ’Gasprom‘ radi i kako se razvija“, rekao je Bajatović ističući da su standardi „Gasproma“ i iznad zahteva EU.

Bajatović je dodao da trenutno nema potrebe za drugim skladištem gasa u Srbiji.

„Potrebe u komercijalnom smislu nema ako je skladište orijentisano na Srbiju. Ako je regionalno orijentisano, za potrebe Bugarske, Rumunije, BiH, mi ćemo razmatrati i drugo skladište. Naša je ideja da sve radimo u strateškoj saradnji sa ’Gaspromom‘, što ne isključuje saradnju i sa drugim kompanije“, rekao je Bajatović.

On je još rekao da je današnji sporazum o saradnji dveju kompanija potpisan na osnovu prethodno potpisanog Memoranduma o razumevanju.

„U okviru ovog zajedničkog posla mi ćemo se baviti i pitanjima perspektive i razvoja, pitanja su vezana za razvoj podzemnog skladišta i transporta gasa, korišćenjem gasa kao goriva i korišćenja prirodnog gasa i niz drugih pitanja koji ulaze u sferu interesovanja obeju naših kompanija“, zaključio je Bajatović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala