Raspad DAEŠ–a u Palmiri

© AP Photo / Alexander KotsSirijska armija
Sirijska armija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borci terorističke organizacije DAEŠ povlače se iz Palmire na sever, rekao je izvor u komandnom štabu za ofanzivnu operaciju u tom sirijskom gradu.
Uporišta ekstremista u Lirmunu, Bustan Baši, Starom gradu, Džaberiji i Šeik Saedu našla su se na udaru sirijske vojske, - Sputnik Srbija
Militanti potisnuti u dubinu Palmire

„Naši odredi koji su zauzeli položaje u gradu, preneli su da teroristi u malim kolonama pokušavaju da napuste grad u pravcu Rake. Prema poslednjim podacima, uspeli smo da uništimo dva pikapa sa teroristima“, rekao je sagovornik RIA Novosti. 

Prema podacima izvora, ustanici iz odreda „Sokolovi pustinje“ uspeli su da unište artiljerijski položaj DAEŠ–a na visoravni na kojoj se nalazi toranj za mobilne veze. Za 24 sata likvidirane su desetine terorista. 

Sirijska armija i odredi „Sokolova pustinje“ zauzeli su sve strateške visoravni u blizini Palmire, osim onih na kojima se nalaze tvrđava i kontrolni toranj. 

Borci sirijske armije u četvrtak su počeli juriš na Palmiru. 

Rat u Siriji doveo do toga da se 80 odsto stanovništva nađe u siromaštvu, a životni vek je skraćen za 20 godina. - Sputnik Srbija
Da li SAD žele da Palmira bude oslobođena

Odredi na prvoj vatrenoj liniji uspeli su da oslobode hotelske komplekse u gradu i da se utvrde u zdanjima, potisnuvši teroriste ka centru Palmire. 

Komandant jurišnog odreda Madžid saopštio je da „brza ofanziva može da bude neefikasna tokom noći jer postoji opasnost da su teroristi postavili veliku količinu eksplozivnih naprava i mina“. 

Palmira čije drevne građevine predstavljaju jedan od šest objekata Svetske kulturne baštine Uneska u Siriji prešla je pod kontrolu terorista sredinom maja prošle godine. 

Pre nego što je napustila grad sirijska vojska je evakuisala najveći broj njenih žitelja i najvrednije istorijske relikvije centralnog muzeja Palmire. Posle zauzimanja grada drevne ruševine i hramovi su se našli u opasnosti od uništenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala