Otvorena crna kutija „boinga“ koji se srušio u Rostovu na Donu

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaOlupine putničkog aviona boing 737-800 na aerodromu u Rostovu na Donu
Olupine putničkog aviona boing 737-800 na aerodromu u Rostovu na Donu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna kutija aviona kompanije „Flajdubai“ koji se, pod naletima snažnog vetra, srušio na aerodromu kod Rostova na Donu, otvorena je, a kvalitet zapisa je dobar, izjavio je danas šef Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta Sergej Zaiko.
Spasilačke ekipe na mestu pada putničkog aviona Boing-737-800, koji se srušio prilikom sletanja na aerodromu u Rostov-na-Donu. - Sputnik Srbija
Pilot „boinga“ odlučio da kruži dva sata nad Rostovom na Donu

Zaiko je naveo da je crna kutija snimala sve dok se letelica nije srušila.

Istovremeno je saopšteno da će pista, koja je u subotu oštećena zbog rušenja aviona, biti sutra otvorena u osam sati ujutru po moskovskom vremenu.

Kako je najavljeno, prvi avion koji će sleteti na tu pistu biće „An-148“ ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Crne kutije, koje su jutros dostavljene Moskvi, ispituju eksperti iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i SAD, pošto je srušeni „boing“, koji je američke proizvodnje, imao motore proizvedene u Francuskoj, navodi AP.

Ka aerodromu u Rostovu na Donu, 950 kilometara južno od Moskve, dan nakon što je u nesreći život izgubilo svih 62 putnika i članova posade srušenog aviona, danas se uputilo na stotine ljudi kako bi položili sveće, cveće i igračke u znak sećanja na poginule.

Delovi boinga koji je pao nedaleko od aerodroma Rostova na Donu - Sputnik Srbija
Otkaz policajcu zbog neumesnog komentara o rušenju „boinga“?

Za to vreme, neki mediji tvrde da je letelica planula i pre nego što je udarila o tlo, pozivajući se na snimak pada „boinga“ koji se pojavio na internetu, navodno prikazujući kako se avion zapalio još u vazduhu, a objavio ga je ruski „Lajf njuz“.

Neki stručnjaci, međutim, tvrde da bleštavilo koje se vidi na snimku zapravo potiče od svetla za sletanje.

Operacija pretraživanja mesta avionske nesreće kod Rostova na Donu je završena, saopštio je danas ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov, dodavši da će identifikacija tela trajati najmanje još dve nedelje.

Biće nastavljena analiza pronađenih delova aviona kako bi se utvrdio uzrok nesreće, kao i identifikacija poginulih i saradnja sa porodicama žrtava.

Ruske vlasti, kao tri osnovne verzije pada aviona kompanije „Flajdubai“ kod Rostova na Donu, razmatraju —  tehničku neispravnost, složene vremenske uslove i grešku pilota.

Pomen žrtvama avionske nesreće u Rostovu na Donu - Sputnik Srbija
Cveće, sveće i igračke za žrtve avionske nesreće

AP navodi, pozivajući se na izjave eksperata, da je nekoliko aviona imalo problema prilikom sletanja na aerodrom u vreme nesreće, pri čemu je jedan od njih triput pokušao da se prizemlji pre nego što je odustao i preusmerio se ka drugom aerodromu.

Na jednom televizijskom snimku se vidi kako se avion strmo spušta i eksplodira, ostavljajući veliki krater na pisti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala