Belgijsko tužilaštvo pročitalo optužnicu Abdeslamu

© REUTERS / Police Nationale/Handout Salah Abdelslam
Salah Abdelslam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo Belgije pročitalo je optužnicu Salahu Abdeslamu, jednom od glavnih osumnjičenih za organizaciju terorističkih napada u Parizu 13. novembra prošle godine, kao i njegovom saučesniku.

„Salaha Abdeslama i takozvanog Menira Ahmeda Aljaha, ili Amina Šukrija, istražni sudija optužuje da su učestvovali u terorističkom napadu koji je doveo do ljudskih žrtava i za učešće u delatnosti terorističke organizacije“, saopštilo je tužilaštvo.

Salah Abdelslam - Sputnik Srbija
Uhapšen mozak napada u Parizu (video)
Belgijsko tužilaštvo je pročitalo optužnice i „zločincima u bekstvu“ Abidu A. i Džemili M, koji su pružili utočište Salahu Abdeslamu. Treća uhapšena u petak Sijan A. puštena je na slobodu. 

Abdeslamov advokat Sven Mari ranije je saopštio da njegov klijent sarađuje s istragom, ali da odbija izručenje u Francusku.

Prema rečima advokata, Abdeslam je na ispitivanju u subotu priznao da je bio u Parizu na dan terorističkih napada 13. novembra. 

Predsednik Francuske Fransoa Oland saopštio je da će Pariz zahtevati od belgijskih vlasti izručenje Abdeslama, koji je francuski državljanin.

Abdeslam je zajedno s četvoricom saučesnika uhapšen u petak u velikoj operaciji belgijskih snaga bezbednosti u briselskom naselju Molenbek, koje naseljavaju pretežno migranti. Potraga za njim trajala je četiri meseca. 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala