Evo zašto je Putin „najnepredvidiviji“ političar na svetu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ruske Federacije Vladimir Putin
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva dana je prošlo od iznenadnog saopštenja predsednika Vladimira Putina da će Rusija početi povlačenje glavnog dela svojih vojnih snaga iz Sirije. Već je na tu temu napisano dosta analiza, ali postoji jedna bitna stvar koja većini njih izgleda nedostaje.

Vladimir Putin je u ponedeljak najavio da je ruska vazdušna operacija u Siriji u velikoj meri postigla svoje ciljeve i da će Rusija početi povlačenje svojih glavnih snaga iz te zemlje.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pet tumačenja Putinove odluke o povlačenju vojske iz Sirije

„Uz učešće ruske vojske… sirijska vojska i patriotske sirijske snage su bile u stanju da postignu osnovni preokret u borbi protiv međunarodnog terorizma i preuzmu inicijativu u gotovo svim oblastima kako bi stvorili uslove za početak mirovnog procesa“, rekao je Putin na radnom sastanku sa ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Od tada su napisane obimne analize, kako u ruskim tako i u stranim medijima, šta taj potez zapravo znači.

Ruski televizijski novinar Vladimir Solovjov je podsetio na ono što su mnogi analitičari propustili, a to je obećanje Putina na samom početku ruske vazdušne kampanje.

U intervjuu sa Solovjovim od 10. oktobra, Putin je na pitanje koliko će operacija trajati, ponudio odgovor koji će neke danas šokirati.

Su-34 namenjen je za napade, avionskim naoružanjem, kopnenih ciljeva u svim vremenskim uslovima, danju i noću. - Sputnik Srbija
Rusija u Siriji: dođoh, sredih, održah reč!

Uspeh sirijske vojne ofanzive, rekao je tada Putin, „pre svega zavisi od same sirijske vojske i sirijske vlasti. Ne možemo se posvetiti više nego što je razumno. Rekao sam od početka da će aktivna faza naših operacija na sirijskom tlu biti ograničena. Vraćajući se na ranije pitanje, naš zadatak je da se stabilizuje legitimna vlada i uspostave uslovi koji će omogućiti da se traži politički kompromis“, rekao je Putin.

Posredovanjem Moskva—Vašington ustanovljeno je primirje, sirijska vlada je stabilizovana, DAEŠ i teroristi iz Nusra fronta su bekstvu, pa postaje odmah jasno šta je predsednik mislio kad je rekao da su ciljevi Rusije „uglavnom ispunjeni“.

Drugim rečima, Solovjov je primetio, „nije slučajno da Putina zovu najnepredvidivijim političarem na svetu, jer on stalno radi ono što kaže da će uraditi“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala