Anonimusi: Trampa rušimo 1. aprila

© Flickr / Anonymous9000Anonimusi
Anonimusi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Može li sajber-napad da utiče na predsedničku kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama?

Poznata hakerska grupa Anonimusi proglasila je „totalni rat“ protiv biznismena Donalda Trampa, koji vodi u trci za republikanskog kandidata.

„Ovo nije upozorenje, ovo je objava totalnog rata“, poručili su na video-snimku na kome se pojavljuje jedan od aktivista grupe sa prepoznatljivom maskom. Hakeri pozivaju svoje pristalice da 1. aprila sruše internet sajtove milijardera, sabotiraju njegovu kampanju i udare na njegov imidž: „Ovo je poziv na oružje, poziv borcima za slobodu, našim haktivistima širom sveta. Ovo je poziv da zaštitimo našu budućnost, našu slobodu i naš način života“.

Anonimusi - Sputnik Srbija
Anonimusi objavili rat Trampu (video)

Anonimosi se ne obraćaju samo hakerima, već pozivaju „sve koji imaju kompjuter“ da učestvuju u ovoj operaciji, tako što će proširiti informaciju. „Šokirali ste čitav svet svojom pohlepom, postupcima i idejama“, poručili su hakeri uz upozorenje: „Donalde Trampe, suviše je kasno da nas očekujete“.

Hakeri su na sajtu „gostbin“ objavili lične podatke američkog tajkuna i internet adrese njegovih kompanija. Protiv Trampa vode rat od decembra, kada je milijarder poručio da će zabraniti muslimanima ulazak u SAD.

„Ova politika će imati ogromne posledice. To je ono što DAEŠ želi“, poručili su tada članovi kolektiva. Anonimosi su tada oborili sajt Trampovog tornja u Njujorku. U međuvremenu, objavili su poruke na njegovoj telefonskoj sekretarici iz 2012. godine, koje ukazuju na njegove bliske veze sa novinarima iz američkih medija.

Kolektiv Anonimus je karakterističan po tome što je otvoren, nema lidera ni člansku kartu. Iza njega stoje anonimni sledbenici širom sveta. Nisu svi politički aktivni, većina se samo bori za pravo na anonimnost na internetu, ali jedan broj koristi svetsku mrežu kao prostor za političku borbu.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Ako ne dobijem nominaciju, slede neredi

Anonimosi su nedavno proglasili sajber-rat Turskoj zbog neslaganja sa autoritarnom politikom predsednika Redžepa Erdogana. Hakeri iz ove grupe su objavili i onlajn-rat DAEŠ-u i oborili desetine hiljada naloga koji se vezuju za ovu organizaciju nakon terorističkih napada u Parizu. Sajber-aktivisti su optužili američku kompaniju iz Silicijumske doline, „Klaud Fler“, da je terorističkoj organizaciji stavila na raspolaganje tehnologiju za odbranu od sajber-napada.

Na udaru organizacije našle su se i multinacionalne korporacije poput „Amazona“, „Masterkarda“ i „Pejpala“. Učestvovali su akciji „Okupiraj Vol strit“, protiv centara finansijske moći u SAD.

„Voleo bih da živim u zemlji u kojoj se narod ne plaši vlasti, već obrnuto. Trenutno se mnogi Anonimusi kriju iz straha od državne represije“, rekao je neimenovani aktivista u jednoj od brojnih video-poruka koje su Anonimusi postavili na internetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala