Vlada Kosova priprema Nacrt zakona o „Trepči“, Srbi protiv

© Sputnik / Aleksandar MilačićPogled na rudnik Trepču u Zvečanu
Pogled na rudnik Trepču u Zvečanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovska vlada danas je formirala komisiju koja će se baviti Nacrtom zakona o „Trepči“, a tome su se usprotivili predstavnici Srba, koji su istakli da srpska zajednica treba da ima odlučujući glas po pitanju imovine u većinski srpskim sredinama.

Komisija koju je formirala vlada Kosova na današnjoj sednici imala je 16 članova, a njom rukovodi ministar Bljerand Staviljeci.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je imovinska i politička situacija na KiM takva da je Priština dugo odbijala bilo kakve razgovore o imovini.

Kombinat Trepča - Sputnik Srbija
Mustafa: O Trepči nećemo razgovarati sa Srbijom

„Kada je reč o današnjoj odluci pokrajinske vlade o formiranju komisije za ’Trepču‘, podsetio bih da se tu razgovara o nečemu što nema suštinske veze sa imovinom bilo koga osim poverilaca „Trepče“, što su firme u vlasništvu Republike Srbije i Vlade — odnosno države Srbije koja je većinski vlasnik Trepče“, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je Beograd prava adresa za razgovor o „Trepči“, ističući da je mesto za rešavanje spornih pitanja pregovarački sto, dijalog za koji je Beograd spreman.

„Spremni smo da razgovaramo o tome kako da se na najbolji način reši pitanje imovine, našu imovinu nećemo dozvoliti da bilo ko dira“, rekao je Đurić.

Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je novinarima da je jutros na sednici vlade Kosova formirana komisija koja će se baviti izradom Nacrta zakona o „Trepči“, i to preglasavanjem.

„Mi smo kao srpski predstavnici od početka imali konstruktivan pristup kada je u pitanju i imovina i kada je u pitanju kombinat ’Trepča‘, kao najvažniji subjekat. Međutim, ako od 16 članova komisije samo dva dolaze iz redova srpske zajednice, ako u toj komisiji nema predstavnika rukovodstva ’Trepče‘ iz Zvečana, sindikata radnika, akademske zajednice, ako se odluke ne donose konsenzusom, ako ta komisija treba da ispuni formu i naše učešće treba da predstavlja samo potvrđivanje procesa u kojem bi mi bili ikebana, onda to nije ni pošten ni fer odnos“, rekao je Marić.

„Na taj način mi nismo ni spremni da učestvujemo u nekom procesu i otvoreno ćemo zauzimati stav da je kombinat ’Trepča‘ najvažnije pitanje, da je to pitanje imovine, dakle mora se utvrditi i ko su vlasnici ’Trepče‘, mora se na kraju krajeva po kosovskim zakonima potvrditi ko čini veće poverilaca“, rekao je Marić.

Radnici Trepče - Sputnik Srbija
Čiji je kombinat Trepča?

On je zaključio da je za Srbe ono što je predloženo na Vladi Kosova potpuno neprihvatljivo.

„I na kraju krajeva, nije ni u skladu sa koalicionim sporazumom koji je predviđao da srpska zajednica ima odlučujući glas za pitanja imovine u većinski srpskim sredinama“, zaključio je Marić.

Članovi Odbora za izradu Nacrta zakona o „Trepči“ su: Hajredin Kući, Ljubomir Marić, Ahmet Tmava, Petrit Gaši, Ranko Đokić, Naser Peci, Minir Duši, Šukri Keljmendi, Iljaz Ramajli, Ferat Šalja, Besim Ajvazi, Salbador Elmazi, Dukađin Avdulji i Aljban Čolaku.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala