Vojska SAD se plaši debakla kao sa F–35

© Wikipedia / Andy WolfeNATO: američki F-35, avion pete generacije
NATO: američki F-35, avion pete generacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki general i direktor programa F–35 Kris Bogdan savetuje da Pentagon treba dobro da razmisli pre nego što krene u razvijanje novog aviona šeste generacije kako se ne bi ponovile greške kao sa F–35.

„Neophodno je shvatiti šta žele da dobiju od novog aviona i koliko će ta letelica ispuniti očekivanja mornarice i avijacije, s obzirom da je veoma teško istovremeno razvijati avione za nekoliko potreba“, naveo je Bogdan, piše „Difens njuz“.

Lovac F-35 - Sputnik Srbija
Američka avijacija posustaje pred ruskom i kineskom

Tokom 90–ih, prema njegovim rečima, kada se još razgovaralo o izradi F–35, zadatak je bio da se napravi jedinstven avion koji bi se koristio i za mornaricu i za kopnenu vojsku, kao i da se ponudi saveznicima, a ideja je bila da sve tri verzije budu 70 odsto identične što bi uštedelo milijarde dolara.

Trebalo je da razlika u modifikacijama bude namenske prirode, odnosno da zavisi sa kojih pista bi poletali avioni — sa nosača aviona ili sa kopna, dok je jedan od zahteva bio i vertikalno sletanje.

Međutim, kako je rekao Bogdan, zbog određenih tehničkih prepreka ta tri aviona bila su ista samo 20 odsto, tako da u slučaju da slični uslovi budu postavljeni i za novi avion, treba biti spreman na veće kompromise, pogotovu kada je reč o projektu koji košta preko 400 milijardi dolara.

Admiral Džon Ričardson takođe smatra da je rano donositi bilo kakve zaključke o novom avionu, iako i on smatra da ne treba istovremeno praviti avion za više rodova vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala