Turska sprema novu operaciju protiv Kurda

© AFP 2023 / ILYAS AKENGINTurske specijlne snage policije
Turske specijlne snage policije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska policija planira izvođenje novih antiterorističkih operacija u tri regiona na jugoistoku zemlje. Pripadnici snaga bezbednosti nameravaju, pre svega, da uklone barikade članova Radničke partije Kurdistana.
Kurdi sa zastavom Kurdistana - Sputnik Srbija
Kurdi očekuju podršku Rusije za nezavisni Kurdistan

Ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala izjavio je da će uskoro početi nove antiterorističke operacije protiv članova Radničke partije Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj, u tri regiona na jugoistoku zemlje.

Ranije je Generalštab Turske saopštio da su završene antiterorističke operacije u rejonu Suru i gradovima Dijarbekiru i Džizreu u provinciji Širnaki.

„Osam rejona je očišćeno od terorista, ali još postoje barikade i u Juksekovu (provincija Hakari), Šinaki i Nusajbinu (provincija Mardin). Sve barikade će biti uklonjene. Tamo nameravamo da pokrenemo operacije nakon neophodnih priprema. O njihovom početku obavešteno je lokalno stanovništvo“, rekao je Ala novinarima.

Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Davutoglu: Rusija i Kurdi žele da stvore „teroristički pojas“ oko Turske

On je dodao da je u tim regionima planirano uvođenje policijskog časa.

Turske vlasti su u decembru uvele policijski čas u jednom broju regiona na jugoistoku zemlje koji su naseljeni Kurdima, gde su se odvijale žestoke borbe između policije i članova RPK. Operacija u Suru je bila vremenski najduža i trajala je 3 meseca.

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Turske, od sredine decembra u rejonima gde su izvedene antiterorističke operacije ubijeno je više od 1.000 kurdskih militanata. Predstavnici prokurdske Partije demokratije naroda tvrde da je tokom tih operacija poginulo na desetine civila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala