Sirijska armija napreduje prema Palmiri

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaVojnici Sirijske arapske armije na borbenom položaju u blizini grada Palmira
Vojnici Sirijske arapske  armije na borbenom položaju u blizini grada Palmira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska armija uništila je u artiljerijskom napadu na pozicije DAEŠ–a na prilazima gradu Palmiri četiri vatrena položaja, komandni punkt i skladište municije terorista, saopštio je izvor u operativnom štabu sirijske armije.
Prvi dani primirja u Siriji - Sputnik Srbija
Rat u Siriji do sada koštao 275 milijardi dolara

Napad je izveden iz raketnih sistema „Grad“ i artiljerijskih uređaja D30.

„Danas, prema podacima naših osmatrača, uspeli smo da uništimo četiri vatrena položaja DAEŠ–a, veliko skladište municije sakriveno u klancu, kao i komandni punkt severozapadno od Palmire“, rekao je izvor u štabu sirijske armije. 

U petak su odredi ustanika počeli da izvode preciznu operaciju na visoravnima jugozapadno od Palmire. Njihov zadatak je da preuzmu kontrolu nad planinskim grebenom i da se učvrste na osvojenim pozicijama kako bi krenule u ofanzivu iz južnog pravca. 

Pripadnici sirijske vojske. - Sputnik Srbija
Padaju poslednja uporišta terorista na severu Sirije

U međuvremenu, na 30 kilometara južno od Palmire sirijska armija krenula je u ofanzivu na jedno od najvećih uporišta terorista — grad Karijatejn. 

Vladina vojska namerava da preseče puteve snabdevanja DAEŠ–a koji vode iz Karijatejna u Palmiru. 

Prema nekim podacima, sirijsku Palmiru drži više od 2.000 terorista. Za odbranu koriste tenkove, oklopnu tehniku, raketne uređaje ručne izrade i minobacače.

Ofanziva sirijske armije i ustanika otežana je time što je Palmira okružena visokim planinskim vencima na čijim su se vrhovima dobro učvrstili borci DAEŠ–a. 

Teroristička organizacija DAEŠ je pre oko godinu dana osvojila grad Palmiru, uništivši i oštetivši brojne drevne spomenike koje je Unesko proglasio svetskim kulturnim nasleđem. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala