Nikolić: Putin razume šta se Srbija dogovorila sa NATO-om (video)

© Sputnik / Aleksej Družinjin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Kremlju
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin jasno je rekao da Srbija može i ubuduće da računa na podršku Rusije na ekonomskom planu i u njenom političkom nastupu, tamo gde brani svoj politički suverenitet, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka s ruskim liderom.

Nikolić je na konferenciji za novinare nakon sastanka s Putinom potvrdio da je s ruskim kolegom razgovarao o sporazumu koji je Srbija potpisala sa NATO-om, kao i o statusu humanitarnog centra u Nišu.

„Situacija uopšte nije alarmantna, niti je pozicija Srbije ili Rusije ugrožena“, rekao je Nikolić, dodajući da Putin razume šta se Srbija dogovorila sa Alijansom.

„Mislim da smo se potpuno složili da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost. Moje mišljenje je da se neutralnost postiže tako što balansiramo i pravimo sporazume i sa jednim i sa drugim vojnim savezom, ali se ne uključujemo ni u jedan“.

Što se tiče sporazuma o statusu Centra u Nišu, rekao je da je pripremljen i da će verovatno njegova realizacija čekati novu vladu.

Nikolić je ocenio da je razgovor dvojice predsednika prijateljskih država koje žele da sarađuju što čvršće i bolje i da privrednu saradnju podignu na najviši nivo — bio veoma uspešan. 

Predsednik Srbije je istakao da su dogovorene i teme za narednu sednicu Međuvladine komisije, koja će zasedati posle formiranja nove vlade u Beogradu, kao i teme za Mešoviti vojno-tehnički komitet, koji će zasedati bez obzira na izbore.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: O ruskom centru u Nišu odlučivaće sledeća vlada

Govoreći o mogućnostima ekonomske saradnje Rusije i Srbije, Nikolić je rekao da se nada da bi srpske građevinske kompanije mogle da zauzmu prostor na ruskom tržištu koji je oslobođen posle odlaska kompanija iz drugih zemalja.

On je, takođe, naveo da je s ruskim predsednikom razmatrao pitanja isporuke prehrambenih proizvoda iz Srbije u Moskvu.

Nikolić je saopštio da se „skoro dogovorio“ o vraćanju lista Miroslavljevog jevanđelja Beogradu, koji se nalazi u muzeju u Sankt Peterburgu. Srbija bi vratila Rusiji ikonu Bogorodice Vladimirske iz 17. veka, koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu i „time bi svaka stvar bila na svom mestu“.

Medvedev uskoro u Srbiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na sastanku s Nikolićem da će premijer Rusije Dmitrij Medvedev uskoro posetiti Srbiju.

Susret patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i predsednika Srbije Tomislava Nikolića - Sputnik Srbija
Nikolić patrijarhu Kirilu: Ovo je nagrada za sve građane Srbije

„Nadam se da ćemo razmotriti aktuelni pozitivni dnevni red. U vezi s tim, želim da podsetim na posetu premijera Srbije Rusiji u jesen prošle godine, kao i na planiranu posetu predsednika Vlade Rusije Srbiji, nadam se u bliskoj budućnosti“, rekao je Putin na početku razgovora sa Nikolićem u Kremlju.

Putin je podsetio da Rusiju i Srbiju povezuje bogata istorija. On je ocenio da se odnosi dveju zemalja uspešno razvijaju.

Ruski predsednik je zahvalio Nikoliću na popularizaciji i zaštiti istočno–hrišćanskih tradicija.

„Želim da Vam čestitam  na zasluženoj nagradi — nagradi Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda. Vi radite mnogo na zaštiti i popularizaciji istočno–hrišćanskih tradicija i vrednosti. Želim da Vam zahvalim na aktivnosti u tom pravcu“, rekao je Putin.

Nikolić je zahvalio predsedniku Rusije „za razumevanje za ponašanja Srbije u međunarodnim odnosima“.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Da se hrišćanstvo ponovo ne propoveda u podrumima (video)

„I za hrabrost koju je Rusija ulila svim drugim državama borbom protiv tzv. ’Islamske države‘“, dodao je Nikolić.

Nikolić je zahvalio Putinu na tome što je Rusija prošle godine uložila veto na rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici u SB UN kojom su želeli da optuže Srbe za taj zločin.

„Bez obzira na to što je to bilo drugo vreme i druga situacija, to se može uporediti sa gestom ruskog cara koji je izjavio da će izaći iz rata ako saveznici ne obezbede brodove srpskoj vojsci u Jadranskom moru… On je ušao u rat kako bi zaštito svoju srpsku braću“, rekao je Nikolić.

On je naveo da su pokušaji da se usvoji deklaracija o Srebrenici bili usmereni na to kako bi se potvrdili stereotipi o genocidu nad muslimanima od strane srpskog naroda.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Nikolić: Rusima je dovoljno kad kažemo da nećemo u NATO (video)

„Znam koliko je teško u Savetu bezbednosti staviti veto i taj gest će zauvek ostati u sećanju Srba“, naglasio je srpski predsednik. On je zahvalio Putinu i za stav Rusije po pitanju učlanjenja Kosova u Unesko.

„Poseta mi daje mogućnost da Vam lično zahvalim za sve to što se uradili prošle godine za Srbiju. Vi ne možete ni da pretpostavite koliko Vam je Srbija zahvalna za ta dva postupka koja ste napravili. Oni se tiču budućnosti Srbije i rekao bih i budućnosti Republike Srpske“, rekao je Nikolić.

„Sve to mi se skupilo na duši. Jednostavno sam čekao trenutak da mi se pruži mogućnost da to izrazim“, zaključio je Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala