Šefovi diplomatija Rusije i Ukrajine o slučaju „Savčenko“

© Sputnik / Valeriй Šustov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Pavelom Klimkinom o slučaju ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini i koja štrajkuje glađu.

Lavrov je Klimkinu rekao da je Rusija bila spremna da ukrajinskim lekarima dozvoli pristup Nadeždi Savčenko, ali da zbog njenog ponašanja u sudu poseta nije moguća, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pogled na Kremlj sa Moskvorečkog mosta - Sputnik Srbija
Kremlj: Nedopustivi pozivi za uvođenje sankcija Putinu

Zdravstveno stanje Nadežde Savčenko je dobro, navodi se u saopštenju, ona se oseća normalno i pod konstantnom je kontrolom ruskih doktora, ali se napominje da niko neće moći da je poseti dok protiv nje ne bude izrečena presuda 21. marta.

Nešto ranije se oglasio i Kremlj povodom poziva evropskih parlamentaraca da se zbog slučaja „Savčenko“ uvedu sankcije predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji je, navodno, lično umešan u slučaj ukrajinskog pilota, ocenivši da se „sudski proces nad Nadeždom Savčenko vrši u strogom skladu sa ruskim zakonodavstvom i da je nedopustivo mešati se u to“.

Oglasio se i ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji je rekao da Kijev nije nikada od Moskve dobio predlog o razmeni Nadežde Savčenko, iako je Kijev spreman na takav potez.

„Za protekle dve godine nismo dobili nijedan predlog o razmeni. Kao predsednik, ja sam spreman da iskoristim svoje ustavno pravo i da učinim sve što je u mojoj moći da je živu i zdravu vratim kući, što je moguće brže“, rekao je on u Ankari nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala