Bura u EU: „Sultan Erdogan“ dobija ključeve od kapije Evrope

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta (EP) optužili su danas Evropsku uniju da turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu daje u ruke „ključeve od kapije Evrope“ time što sa Ankarom sklapa sporazum o rešenju za migrantsku krizu.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan bacio Evropu na kolena

Lider grupe liberala u EP i bivši belgijski premijer Gi Verhofstad rekao je poslanicima u Strazburu da je dogovor lidera EU sa Turskom „izuzetno problematičan“, prenosi AFP.

„Dogovor sa Turskom će nam doneti probleme. Njime zapravo ključeve od ulaza, od kapije Evrope, uručujemo Turskoj, naslednicima Osmanlijskog carstva i, trebalo bi možda čak i to da kažem, sultanu Erdoganu. On će sada odlučivati o ulasku u EU“, istakao je Verhofstad.

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije desnog centra, najveće grupe u EP, rekao je da EU ne bi trebalo da Turskoj daje „blanko ček“.

On je, takođe, osudio kao neprihvatljiv potez turskih vlasti koje su pre nekoliko dana preuzele kontrolu nad vodećim opozicionim listom „Zamanom“.

Turski turistički brodići - Sputnik Srbija
Došlo vreme da Turska spasava Evropu

Lider socijalista Đani Pitela je upozorio da pregovore o migraciji „ne treba mešati“ sa pregovorima o procesu pristupanja Turske EU, koji je godinama u zastoju, a koji su lideri EU pristali da ubrzaju prema dogovoru sa Turskom.

Rasprava u EP je danas postala toliko burna da je poslanik grčke partije desnog centra Zlatna zora Elefterios Sinadinos izbačen sa sednice zbog toga što je turski narod uporedio sa psima koji, kako je naveo, „izgledaju opasno, ali kada se suoče sa neprijateljem — beže“.

Predsednik EP Martin Šulc rekao je da je grčkog političara izbacio zato što je „prešao crvenu liniju u pokušaju da rasizam učini prihvatljivim“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
„Gardijan“: Grozno je videti kako se EU klanja Erdoganu

Turska je u ponedeljak pristala da prihvati sve neregularne migrante u zamenu za više finansijskih sredstava, ranije uvođenje bezviznog putovanja u Evropu za Turke, kao i ubrzanje pregovora o članstvu Turske u EU.

Lideri EU su se na samitu sa Turskom saglasili da razrade detalje sporazuma sa Ankarom, koji će pokušati da finalizuju na novom samitu u Briselu 17. i 18. marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala