Šešelj: Vučić će odlučiti o mom izručenju

© Sputnik / Radoje PantovićVojislav Šešelj
Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moju žalbu rešava Vrhovni kasacioni sud, ako posle toga donesu odluku o isporučenju, definitivnu odluku donosi ministar pravde Nikola Selaković. Ali je premijer Srbije Aleksandara Vučić i sam rekao da će doneti tu odluku, izjavio je lider radikala.
Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Šešelj: Počeo postupak mog izručenja Hagu

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj dobio je poziv Višeg suda u Beogradu da se 10. marta javi u tu instituciju kao okrivljeni po zahtevu iz Haškog tribunala, koji zahteva da se Šešelj vrati u Tribunal 31. marta radi izricanja presude.

Lider SRS-a je u izjavi za Sputnjik rekao da će se odazvati pozivu suda, i da će tom prilikom izneti svoje protivljenje isporuci Haškom tribunalu i argumente na kojima to zasniva.

„Imam snažne argumente. Ako sud presudi da me isporučuje, ja imam pravo žalbe. Ceo postupak ukupno traje oko dve nedelje. Moguće je da bude i neka rasprava, posle čega će sud, kada se to završi, doneti presudu, za šta mu treba nekoliko dana.

„Takav proces vodi obično sudija pojedinac. Kada budem dobio presudu, mislim da imam tri dana da podnesem žalbu. Moju žalbu rešava Vrhovni kasacioni sud. Ako posle toga donesu odluku o isporučenju, definitivnu odluku donosi ministar pravde Nikola Selaković. Ali je i premijer Srbije Aleksandara Vučić sam rekao da će doneti tu odluku“, objašnjava Šešelj.

On kaže da ne želi da se bavi time šta će ko da odluči, nego akcenat stavlja na predizbornu kampanju i veliki miting, što i planira njegova stranka. „Ono što ne zavisi od moje volje — o tome neću uopšte da razbijam glavu“, izričit je Šešelj.

Šešelj je rekao  da će tražiti da mu se omogući da javno iznese dokaze o tome zašto je njegovo isporučivanje Hagu protivpravno i istakao da će se pozvati na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čiji je Srbija potpisnik, a koja garantuje pravo na fer suđenje. O tome kako će se ponašati ukoliko dođe do postupka izručenja, Šešelj je rekao da će pružati pasivni otpor. „Moraće da me nose na aerodrom, neću se tući sa policijom, a ako mene policija bude tukla, ja ću naći način da vam to dojavim“, rekao je Šešelj, i dodao da neće pozivati pristalice da mu pomognu da ne ode u Hag.

Šta će stranka raditi po njegovom izručivanju, odlučivaće stranački organi, dodao je Šešelj. Na pitanje da li zaista očekuje da će biti isporučen, Šešelj je rekao da veruje da je vlast na teškim mukama i da je premijer Aleksandar Vučić svestan šta bi to za njega značilo, ali da ne zna kako će premijer reagovati, odnosno da li će biti „jedan od onih koji su isporučivali Srbe Hagu“.

Haški sud zatražio je još u maju prošle godine da se Šešelj ponovo uhapsi i izruči Hagu, a Viši sud treba da odluči o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala