Rusija: Potpisano primirje sa četiri odreda umerene sirijske opozicije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo odbrane
Rusko ministarstvo odbrane - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u Siriji za proteklih 24 časa potpisan sporazum o primirju sa pripadnicima četiri odreda „umerene opozicije“, kao i da se vode pregovori o prekidu vatre sa još 11 oružanih grupacija.
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Primirje u Siriji nije vremenski ograničeno

Kako se navodi, uz posredovanje Rusije, pregovori se vode sa oružanim grupacijama u provincijama Damask, Dera, Homs i Alep.

Uporedo, zabeleženo je i preko 20 narušavanja režima prekida vatre od strane militanata.

„Za proteklih 24 časa zabeležen je 21 napad na naseljena mesta od strane militanata. Pet napada dogodilo se u provinciji Dera, četiri u Damasku, dok su po tri napada primećena u Alepu i Hami“, navodi rusko Ministarstvo. 

Istovremeno, ruski Centar za primirje u Siriji dostavio je šest tona humanitarne pomoći u tri naseljena mesta u Siriji.

Reč je o prehrambenim proizvodima i flaširanoj vodi, dodaje se u saopštenju.

Turska nastavlja da granatira Siriju

Generalštab Sirije obavestio je ruski Centar za primirje da Turska nastavlja da sprovodi artiljerijske napade na severu zemlje. 

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova oštro odgovorila kolegama iz Stejt departmenta

„Rusija te napade smatra provokacijom i direktno su upereni protiv sporazuma o primirju koje je krajem februara stupilo na snagu“, rekao je načelnik tog Centra Sergej Kuralenko.    

Rusija nije odgovorna za migrantsku krizu

Ministarstvo odbrane reagovalo je na nedavne optužbe vrhovnog komandanta snaga NATO-a za Evropu Filipa Bridlava da Rusija u Siriji koristi neprecizno oružje, što dovodi ka porastu izbeglica, istakavši da je Rusija vojnu operaciju započela mnogo kasnije nego što je migraciona kriza uopšte i počela.

„Rusija je vojnu operaciju u Siriji počela daleko kasnije nego što je migraciona kriza u Evropi uzela maha. Upravo iz tog razloga Rusija ni na koji način ne može da bude odgovorna za porast broja izbeglica“, istakao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov.

Pored toga, naglasio je on, kao rezultat ruske vojne operacije UN je zabeležio pad broja izbeglica, a stupilo je na snagu i primirje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala