Dodik: Dan nezavisnosti BiH politička i istorijska podvala

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je gost redakcije Sputnjika
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je gost redakcije Sputnjika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 1. mart, „takozvani Dan nezavisnosti BiH“, ozbiljna politička i istorijska podvala koju žele da nametnu kao gotovu stvar.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Nabeđeni natovci i evropejci za Srbiju opasniji od svega (video)

On je naglasio da 1. mart svakako nije praznik koji bi mogli da prihvate i Srbi, pa čak i uobičajeno ponašanje koje podrazumeva da nekom drugom čestitate taj praznik u ovom slučaju je apsolutno nemoguće.

Taj dan je, kako kaže, bio uvod u ogromna stradanja svih na ovim prostorima, ali i Srba, koji su u ratu koji je nastao nakon toga dali 29.000 žrtava.

„Srbi nisu podržali 1. mart, niti će ga ikada podržati. Za Srbe je to bio crni dan jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat na svadbi, koja je za Srbe veoma važan događaja. Crn je dan jer se našao neko da puca na svatove i ubije najvažnijeg člana tih svatova“, istakao je Dodik.

On je rekao da 1. mart kao politička poruka nikada nije dosegla do Srba i nikada neće ni doći, i izrazio zahvalnost predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH na načinu na koji tretiraju taj datum.

„Ovaj datum više govori o BiH kao projektu koji se kao takav od početka nameće Srbima, a sublimira se najviše u toj priči o 1. martu, koji pokušava da se nametne kao neki opštevažeći praznik. Onima koji vape, a vidim da ih u FBiH ima, da jednog dana taj datum bude prihvaćen i kod Srba poručujem da od toga nikada neće biti ništa“, istakao je predsednik Srpske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala