Ružić: SPS je prošao sva politička „agregatna“ stanja (audio)

Ružić: SPS je prošao sva politička „agregatna“ stanja
Pratite nas
Mislim da je preuranjeno da pričamo u kojoj ćemo se poziciji naći posle izbora, ali koja god to pozicija da bude, SPS će sigurno igrati značajnu ulogu na političkoj sceni Srbije, izjavio je potpredsednik socijalista Branko Ružić za Sputnjik.

Od kad je premijer Srbije Aleksandar Vučić obelodanio da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 24. aprila, počela je izborna trka. Ko će biti vlast, a ko opozicija, odlučivaće naravno narod. Ali ko će biti u sastavu nove vlade, odlučiće pobednik izbora.

Političke stranke već se naveliko utrkuju ko će zauzeti bolju startnu poziciju, a lideri istih kalkulišu kojim „oružjem“ da napadnu protivnika. Igre mogu da počnu, što bi se reklo, a onog trenutka kad se izborni točak zakotrlja, svi su svima protivnici, pa i oni koji su sada partneri u vlasti. I dok proevropska opozicija još lupa glavu da li ići u jednoj ili u dve kolone, naprednjaci, koji se za sada najbolje kotiraju, ne mogu da otvore vrata od onih koji bi sa njima. Jedina stranka koja još „nije raspoređena“, a koju spominju i jedni i drugi jeste i najstarija stranka na političkom nebu Srbije — Socijalistička partija Srbije. Da li će se posle izbora nastaviti saradnja sa SNS-om, ili će posle 25 godina na vlasti socijalisti otići u opoziciju, zavisiće od mnogo toga, ali pre svega od, kako tvrdi za „Sputnjik Branko Ružić — volje naroda.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić na sednici Vlade Srbije - Sputnik Srbija
SNS-u podrška 47,7 odsto glasača, cenzus prelaze SPS, DS i SRS

Potpredsednik socijalista kaže da je „SPS prošao sva agregatna stanja“ i podseća da je ta stranka u prethodnih četvrt veka uvek bila vođena interesima građana. Činjenica je, dodaje on, da je SPS u svim prelomnim trenucima, posebno od 2000. godine, uvek bila na strani legitimiteta koji je i dolazio od građana, zbog čega su uvek bili i opredeljeni za stratešku viziju razvoja Srbije u svim sferama.

„Ono što smo dokazali zajedno sa SNS-om jeste da možemo zajedno da radimo na realizaciji svih strateških poruka, koje je Dačić zastupao u prethodnoj vladi, a premijer Vučić sada izneo u svom ekspozeu. Vučić je rekao da nema apsolutno poverenje ne samo u SPS, nego u bilo kog političkog partnera ili oponenta. To, međutim, ne znači da nema poverenje u SPS, a dokaz za to su rezultati tokom poslednje četiri godine“, ističe Ružić.

Naš sagovornik nije želeo da implicira poziciju svoje stranke nakon izbora, ali je bio vrlo jasan po pitanju moguće saradnje sa sadašnjom proevropskom opozicijom.

„Mi nismo spremni da razmišljamo o saradnji sa ostacima ranijeg DOS-a, sa liderima koji nemaju viziju već interes da izbore zamene za mrvicu vlasti. Smatramo da takva vlada, ko god nju sa sadašnjom opozicijom pravio, ne bi nastavila reforme i realizaciju strateških ciljeva, već bi to bila vlada trulih kompromisa koja građanima ne bi donela ništa dobro. Dakle, naša državotvorna orijentacija je komplementarna i državnoj orijentaciji sadašnjeg premijera Vučića“, ističe Ružić.

O postizbornoj saradnji se sa sadašnjim koalicionim partnerima SNS-om Ružić, kaže, nije razgovaralo. On očekuje, da će dve ozbiljne političke partije pregovarati o saradnji posle 24. aprila.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Nemam puno poverenje u SPS

„Nema razloga da u predvečerje otpočinjanja zvanične kampanje razgovaramo na tu temu. Siguran sam da će SPS sa Jedinstvenom Srbijom, Zelenima Srbije i još nekim strankama napraviti dobar rezultat na lokalnim, pokrajinskim i, naravno, parlamentarnim izborima“, navodi on.

Ružić kaže da je za socijaliste bitno da građani prepoznaju da je njihovo učešće svih ovih godina na lokalnom ili republičkom nivou vlasti uvek donosilo političku stabilnost. Sa druge strane, sadašnja opozicija, kaže Ružić, može sebi da „zakači“ takozvani proevropski brend, ali ne vidi da su uspeli da realizuju učlanjenje u EU.

„Mislim da to umeju da prepoznaju i naši dosadašnji, a nadam se i budući koalicioni partneri. Rekao bih da je to dobilo na dinamici za vreme trajanja vlada prethodne dve vlade, u kojoj je SPS i na polju evrointegracija i  spoljne politike igrao dominantnu ulogu. Lako je nazvati se nekim imenom, ali sam siguran da građani Srbije ne prepoznaju takozvanu proevropsku opoziciju kao takvu. Da oni imaju snagu, ne bi došli u poziciju da ne mogu da se sastave, a pritom su upravo oni ti koju su indukovali rastakanje tadašnje Demokratske stranke“, ističe Ružić.

Ružić je podsetio da je SPS poštovao odluku građana kad je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije, ali i kada su formirali vladu sa SNS-om i dali veliki impuls dinamici evrointegracija, ali i, kako je naveo, hrabrost predsednika stranke Dačića u realizaciji briselskog sporazuma, i veliku pobedu u Unesku.

„Dakle, sve su to argumenti po kojima je SPS prepoznatljiva, tako da i ako budemo na udaru bilo koga, siguran sam da će građani biti vrhovni politički arbitar 24. aprila, koji će ispoštovati kontinuitet državotvornog rada SPS-a u prethodne dve i po decenije. Do izbora je najvažnija percepcija građana onoga što smo radili u prethodnom periodu“, ističe Ružić.   

Aleksandar Vučić u Svilajncu - Sputnik Srbija
Izborni slogani — možda su glupi, al′ „pecaju“ naivne (video)

Govoreći o mogućnosti da se SPS nađe i u opoziciji, Ružić je rekao da ne razmišlja u kategorijama hipotetičkih mogućnosti, napominjući da je SPS bila u svim političkim agregatnim stanjima od kada postoji. On kaže da su spremni na svaku opciju. Ono što će, po njegovom mišljenju, ostati sigurna konstanta politike socijalista jeste državotvorna orijentacija i zalaganje za boljitak svih građana.

„Mislim da je preuranjeno da pričamo u kojoj ćemo se poziciji naći posle izbora, ali koja god to pozicija da bude, SPS će sigurno igrati značajnu ulogu na političkoj sceni Srbije“, zaključuje Ružić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala