Putin: Spekulanti utiču na nestabilnost energetskog tržišta

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je globalno energetsko tržište nestabilno, kao i da se zbog spekulativnih faktora stvaraju rizici političke prirode.
Nafta - Sputnik Srbija
Ko igra geopolitičke igre sa cenom nafte (audio)

„Jasno je da je globalno energetsko tržište nestabilno. Na njega utiču fundamentalni ekonomski faktori, a prvenstveno mislim na usporavanje ekonomskog rasta svetske ekonomije, kao i na spekulativne faktore. Sve to utiče na tržište“, rekao je Putin u razgovoru sa šefovima ruskih naftnih kompanija.

On je istakao da je cena nafte za svega godinu dana trostruko izgubila vrednosti, dodavši da „je u pitanju jak udarac na prihode naftnih kompanija, kao i da su ruski naftaši u 2015. zabeležili gubitke koji su bili 7,8 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu“.

„Uprkos svemu, ruska naftna industrija ostvarila je stabilan razvoj u prošloj godini i proizvedeno je rekordnih 534 miliona tona nafte, što je za 1,4 odsto više nego u 2014. godini“, rekao je Putin i dodao da je najveći udeo proizvedene nafte isporučen domaćim naftnim rafinerijama. 

„Naš zadatak je sačuvati naftnu industriju u Rusiji i osigurati postepen razvitak, kao i realizaciju dugoročnih projekata“, zaključio je ruski predsednik.

Više od 15 zemalja spremno da zamrzne eksploataciju nafte

Iran - Sputnik Srbija
Iran pristao da ograniči proizvodnju nafte

Više od 15 zemalja javno je potvrdilo spremnost da zamrzne eksploataciju nafte na nivo od januara 2016. godine, izjavio je ministar energetike RF Aleksandar Novak.

Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela su na susretu 16. februara u Dohi razgovarali o podršci svetskih cena nafte. Tada je dogovoreno da se srednja proizvodnja 2016. godine sačuva na januarskom nivou, ukoliko se ostali proizvođači slože. Takvu inicijativu su podržali Ekvador, Alžir, Nigerija, Oman, Kuvajt, UAE.

Ministar je dodao da se cene nafte neće vratiti na nivo iz 2014. godine, kada je cena bila veća od 100 dolara za barel, nego će se orijentisati na vrednost proizvodnje nafte iz škriljaca.

Prema njegovim rečima, cene veće od 50 ili 60 dolara za barel označavaće prezasićenost tržišta i počeće da padaju.

Novak je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom preneo i poruku ruskih naftnih kompanija da podržavaju inicijativu za zamrzavanje eksploatacije nafte na nivou od januara 2016. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala