Primirje u Siriji iskoristiti za oslobođenje od terorističke okupacije

© Sputnik / Ilija Pitalev / Uđi u bazu fotografijaSirijska zastava na vojnom vozilu pripadnika sirijske armije.
Sirijska zastava na vojnom vozilu pripadnika sirijske armije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oružane snage sirijske vojske mogle bi da iskoriste primirje kako bi se pregrupisale u nameri da se aktivnije bore protiv međunarodnog terorizma i oslobode teritoriju koju su okupirali pripadnici DAEŠ-a, smatra vojni analitičar i profesor Ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov" Aleksandar Perendžijev.
Baza Sirijske vojske u Homsu - Sputnik Srbija
Rusija: Primirje u Siriji narušeno devet puta

To bi, prema njegovim rečima, omogućilo da se Sirija što pre oslobodi od okupacije terorista.Perendžijev takođe smatra da je veoma teško postići apsolutno primirje u prve dve nedelje od njegovog uvođenja, iako bi taj proces mogao da pokrene inicijativu za zajedničku borbu vladinih snaga i opozicije protiv terorističkih organizacija.

„Prekid vatre će biti jedna vrsta testa za sve učesnike primirja. U narednih dve nedelje bi moglo da sve bude mnogo jasnije kako bi se konačno formirao spisak svih terorističkih organizacija u Sirji i usaglasio između Rusije i SAD“, istakao je on.

Istovremeno, ekspert sa Instituta za bliskoistočne studije Sergej Serjogičev smatra da će primirje biti trajno samo ukoliko terorističke organizacije poput DAEŠ-a i Nusra-fronta budu potpuno uništene. 

„To je moguće samo ako Turska, Katar i Saudijska Arabija odustanu od podrške koju pružaju ovim organizacijama. Bojim se da se to neće dogoditi jer su ove grupe važan instrument uticaja. Iako su ove terorističke organizacije praktično izgubile rat, Turska i Saudijska Arabija će se boriti do kraja. Za Erdogana i Salmana bin Abdulaziza el Sauda je to pitanje života i smrti, jer je ugrožen njihov status regionalnih lidera. Oni već gube u Jemenu, te ako izgube i u Siriji — to će za njih imati nesagledive posledice“, rekao je on.

Turski vojnici patroliraju u blizini granice sa Sirijom na severoistoku Turske. - Sputnik Srbija
Turska najodgovornija za narušavanje primirja u Siriji

Uporedo, Serjogičev smatra da će teroristi primirje iskoristiti kako bi ojačali svoje snage i prešli u kontranapad.

„Potrebno je potpuno uništiti ove grupe i sprečiti da pobegnu, recimo, u Libiju. Bez toga političko rešenje je nemoguće. Neophodna je i kordinacija sa SAD, međutim drugo je pitanje da li će se Obama stvarno boriti protiv terorista i bombardovati njihove položaje, kao i da li će imati snage da izvrši pritisak na Ankaru i Rijad", naglasio je on.

Postoji rizik, objašnjava on, da bi od svojih pristalica DAEŠ mogao da napravi neke nove organizacije poput „Liberalnog fronta za spas Sirije“.

„Ova organizacija  bi nastavila  sa terorističkim aktivnostima, ali bi od strane SAD bila prihvaćena kao umerena opozicija, koju ne treba bombardovati. Verovatno da bi takvo rebrendiranje mogli da izvrše finansijeri ovih organizacija kako bi sačuvali njihov vojni kapacitet. Pošto su Ankara i Rijad dali prećutnu saglasnost na primirje, postavlja se pitanje šta su Amerikanci ponudili Turcima i Saudijcima zauzvrat“, zaključuje Serjogičev

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala