Rusija: Primirje u Siriji narušeno devet puta

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaBaza Sirijske vojske u Homsu
Baza Sirijske vojske u Homsu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prekid vatre u Siriji je za protekla 24 časa narušen devet puta, saopštio je danas načelnik ruskog Centra za primirje u Siriji Sergej Kuralenko.
Turski vojnici patroliraju na putu u blizini granice Turske i Iraka - Sputnik Srbija
Turska vojska napala grad na severu Sirije

„Za protekla 24 časa primirje je narušeno devet puta, a dobili smo informaciju i da je napadnut grad Kabana u provinciji Latakija. Pored toga, preko 100 pripadnika turske vojske izvelo je napad na grad Tel Abjad na sirijsko-turskoj granici“, rekao je Kuralenko.

On je dodao da je Turska vojska imala podršku velikokalibarske artiljerije, iako su pripadnici Kurda uspeli jutros da oteraju turske vojnike van grada.

„Iako postoje pojedinačni primeri narušavanja prekida vatre, primirje u Siriji se u celini primenjuje“, rekao je on. 

Kuralenko je takođe rekao da će Centar svakodnevno objavljivati izveštaj o tome kako se sprovodi primirje u Siriji, kao i da će se te informacije kasnije slati američkom centru koji je stacioniran u Amanu, prestonici Jordana.

Svetske sile su postigle sporazum o obustavi vatre u Siriji koji se tiče vladinih snaga i pripadnika oružane opozicije. Sporazum se ne odnosi na teritorije pod kontrolom DAEŠ-a i Nusra fronta, terorističke organizacije povezane sa Al Kaidom, koje drže više od polovine Sirije.

Lista 69 opozicionih grupa koje prihvataju primirje

Situacija u Siriji - Sputnik Srbija
Prvi dan primirja u Siriji: DAEŠ krenuo u ofanzivu

Ruski koordinacioni centar u Siriji dobio je od Sjedinjenih Američkih Država spisak 69 naoružanih opozicionih grupa koje pristaju na uslove primirja u Siriji.

Kako je naveo ovaj centar, spisak obuhvata grupe koje su potvrdile svoju saglasnost preko opozicionog Visokog komiteta za pregovore, ali i one koje su direktno Americi saopštile da se slažu sa primirjem.

Sama Rusija je primila izjavu saglasnosti 17 naoružanih grupa iz sirijske umerene opozicije, naveo je centar u saopštenju.

Takođe se navodi da je registrovao sedam slučajeva granatiranja rezidencijalnih oblasti u Damasku u subotu iz oblasti koje kontroliše umerena opozicija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala