Selaković o Šešelju: Odgovorićemo Hagu do 15.marta

© Tanjug / OKSANA TOSKICMinistar pravde Nikola Selaković
Ministar pravde Nikola Selaković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će Srbija odgovoriti Haškom sudu u roku, povodom naloga da taj sud obavesti o eventualnim teškoćama koje ima kako bi Vojislav Šešelj prisustvovao izricanju presude. On kaže i da ne očekuje da će SAD dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji nisu poginuli u njihovom napadu.

„Odgovorićemo u roku koji nam je dat“, rekao je Selaković za Pink.

Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Šešelj mora u Hag pre izbora?

Veće Haškog tribunala ostavilo je rok Beogradu da do 15. marta izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao da ima u sprovođenju naloga da lider radikala Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude koja je zakazana za 31. mart.

U odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima Srbije nalaže se da „preduzmu sve neophodne mere da obezbede prisustvo optuženog izricanju presude“.

Zvaničnom Beogradu Veće je ostavilo rok do 15. marta da izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u sprovođenju tog naloga.

Kada je reč o slučaju „troje radikala“, Selaković je naveo da je Srbija podnela redovan izveštaj o tome.

„Mi smo svoju obavezu ispunili i naša dosadašnja komunikacija kao države sa Tribunalom u Hagu je bila pod oznakom poverljivosti, sa naše strane ona i dalje ostaje takva. Tribunal je u određenim situacijama iznosio neke podatke iz tih prepiski“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, i taj izveštaj je dostavljen u roku, a kako će dalje Tribunal reagovati, ostaje da se vidi.

Mesto napada američkih aviona na kamp DAEŠ-a u Sabarti, Libija - Sputnik Srbija
Od SAD zatražene sve dostupne informacije o Libiji

Značilo bi da SAD kažu: Naša je greška

Selaković ne očekuje da će SAD dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji nisu poginuli u njihovom napadu.

„Nama ostaje gorak ukus, ali Srbiji i narodu bi značilo, i budućim odnosima SAD i Srbije bi značilo da kažu: Da, naša greška je u pitanju“, rekao je Selaković.

„Takve stvari se, nažalost, u ratnim i haotičnim vremenima dešavaju, ali nisam jedan od onih koji očekuju da će se tako nešto i dogoditi. Na to me navodi dosadašnje iskustvo“, rekao je Selaković.

Očigledno je kada imate, kako je to premijer Vučić objasnio, ljudsko telo na kome se nalaze desetine prostrelnih rana koje su nastale u isto vreme, da vas onda neko nije gađao praćkom nego je do tih povreda došlo zbog eksplozije gelera, dodao je ministar pravde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala