Pentagon: Nema dokaza da je dvoje Srba ubijeno u udaru SAD

© Tanjug / SRDJAN ILICTela Slađane Stanković i Jovice Stepića, službenika Ambasade Srbije u Libiji, dopremljena su avionom na beogradski aerodrom. Preuzimanju tela je prisustvovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić
Tela Slađane Stanković i Jovice Stepića, službenika Ambasade Srbije u Libiji, dopremljena su avionom na beogradski aerodrom. Preuzimanju tela je prisustvovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon je osporio tvrdnje da je dvoje otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji ubijeno u vazdušnom napadu američkih snaga na objekat DAEŠ–a u toj zemlji, preneo je AFP.

Portparol Ministarstva odbrane SAD Džef Dejvis rekao je da sveobuhvatna analiza osmatranja logora DAEŠ–a i pregled fotografija tela dvoje srpskih državljana koje su postavljene na internetu nisu pružili dokaze da su ta žena i taj muškarac ubijeni u američkom udaru, prenosi AFP.

Tela Slađane Stanković i Jovice Stepić, službenika Ambasade Srbije u Libiji, dopreljena su avionom na beogradski aerodrom. Preuzimanju tela je prisutvovao ministar spoljnih poslova  Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Kolateralna šteta — američko „izvini što sam te ubio“

„Kada smo ponovo pregledali fotografije srpskih državljana koji su poginuli i kada smo dobili dalje informacije o samom udaru i informacije o proceni veoma velike nanete štete, to se ne podudara sa onim što je na fotografijama“, rekao je Dejvis.

Kako je dodao, „ne zna se gde su te fotografije napravljene… i ništa ne ukazuje da je njihova smrt izazvana bombardovanjem“.

Dejvis kaže i da bi tela bila u daleko gorem stanju da su ubijeni u snažnom vazdušnom napadu.

„To ne odgovara izgledu ljudskih ostataka kakav bismo očekivali posle udara takve jačine“, zaključio je on.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da je obdukcioni nalaz na VMA pokazao da su radnici Ambasade Srbije u Libiji Jovica Stepić i Slađana Stanković nastradali od posledica detonacije i da nisu mučeni.

Slađana Stanković i Jovica Stepić - srpske diplomate koji su stradali u Libiji - Sputnik Srbija
Dačić: Za smrt srpskih diplomata krivi oni koji su ih oteli i oni koji su ih ubili

On je naveo i da su građani Srbije premešteni na lokaciju koja je bila na udaru vazdušnih snaga dva dana pre bombardovanja u kojem su stradali.

U libijskoj dokumentaciji o obdukciji nije naznačen uzrok smrti radnika Ambasade Srbije, nego su pobrojane i opisane povrede.

Obdukcija je ponovo urađena na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru prošle godine, a poginuli su pre nekoliko dana u američkim vazdušnim napadima na baze DAEŠ–a kod libijskog grada Sabrate.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala