Davutoglu: Kurdi odgovorni za teroristički napad

© REUTERS / Gleb GaranichPremijer Turske Ahmet Davutoglu
Premijer Turske Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da je devet osoba uhapšeno zbog napada u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 28 osoba, a više desetina ih je ranjeno.

Davutoglu je rekao da su identifikovani izvršioci napada i optužio „Narodnu zaštitnu jedinicu“, vojne snage Zapadnog Kurdistana u Siriji, da su izvršile napad u saradnji sa turskom Radničkom partijom Kurdistana, preneo je Rojters.

Ankara - Sputnik Srbija
Za napad u Ankari osumnjičen izbeglica iz Sirije

On je potvrdio da je bombaš koji je izvršio napad u Ankari iz Sirije, javio je AFP.

Provladin list „Jeni šafak“ objavio je danas da je Sirijac, identifikovan na osnovu otisaka prstiju, izvršio bombaški napad u centru Ankare u kojem je poginulo 28, a ranjena 61 osoba.

Prema navodima lista, bombaš je identifikovan kao Salih Nedžar za kog se veruje da je u Tursku ušao sa izbeglicama iz Sirije.

Njemu su po ulasku u zemlju uzeti otisci prstiju i tako ga je policija identifikovala, objavljeno je na sajtu „Jeni šafaka“.

Kako se navodi, automobil kojim je izvršen napad u centru Ankare, gde su smešteni Generalštab, Parlament i druge vladine zgrade, rentiran je pre oko dve nedelje u Izmiru, na zapadu Turske.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnji napad, ali bezbednosni turski zvaničnici navode da postoje indicije da iza njega stoje kurdski ekstremisti iz zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Teroristički napad u Ankari - Sputnik Srbija
Teroristički napad u Ankari, najmanje 28 mrtvih (video, foto)

Bezbednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, veruju međutim da iza eksplozije stoji DAEŠ, dodaje britanska agencija.

Eksplozija u centru Ankare je izazvana bombom podmetnutom u automobil koja je aktivirana kada je tuda prošao kombi koji je prevozio vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

Portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Omer Čelik napisao je na Tviteru da je da ta eksplozija u blizini Parlamenta, zgrada Vlade i Vojnog generalštaba, predstavlja „akt terorizma“.

Turska televizija NTV javila je da se eksplozija dogodila u vreme najgušćeg saobraćaja, dok su se ljudi vraćali sa posla, a vozilo je eksplodiralo u blizni sedišta vojske dok je pored njega prolazio kombi sa vojnicima, prenosi AP.

Zbog tog napada Davutoglu je odložio planirani put u Brisel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala