Zaharova: Moli se Rusija da ne dira tursko–sirijsku granicu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Molbe pojedinih partnera da Rusija „ne dira“ koridor dužine od 100 kilometara na tursko–sirijskoj granici je pokušaj da se osigura snabdevanje terorističkih grupa, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
MiG-31 prilikom poletanja - Sputnik Srbija
Sirija: Oslobođena 73 naselja

„Pojedini partneri su nas molili da ne diramo koridor dužine od 100 kilometara na sirijsko–turskoj granici u blizini grada Azaza. Upravo to je pokušaj da se iz Turske obezbedi podrška terorističkim organizacijama DAEŠ–u i Nusra frontu“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ta podrška podrazumeva snabdevanje terorista naoružanjem, municijom i prehrambenim proizvodima.

Zaharova je dodala da su sve optužbe na račun Rusije o navodnom bombardovanju civila, koje se izmišljaju u Vašingtonu, a koje zatim odjekuju u Parizu, Londonu, Rijadu i Ankari, u najmanju ruku zadivljujuće.

„Sada je jasno zašto Turska ne dozvoljava da Azaz padne Kurdima u ruke, kao i zašto je neophodno povratiti aerodrom Mineh koji su Kurdi nedavno oslobodili od Nusra fronta, terorističke organizacije koja se nalazi na spisku zabranjenih organizacija Ujedinjenih nacija“, istakla je ona.

Kada je reč o teritorijalnom suverenitetu zemalja Bliskog istoka, dodala je Zaharova, izjave turskih vlasti su veoma čudne uzimajući u obzir prisustvo njene vojske u Iraku i trenutnu retoriku oko toga ko uopšte sme da se nalazi na severu Sirije.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: NATO nam je potreban da čuva naš narod na Kosovu

Srbija da nastavi politiku neutralnosti

Rusija uočava da Srbija razvija odnose sa NATO-om, ali računa da će se pridržavati politike vojne neutralnosti, izjavila je za agenciju Beta zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a preneli domaći mediji.

Zaharova je time prokomentarisala izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića povodom ratifikacije sporazuma o saradnji sa NATO-om, da je Srbiji NATO potreban kao saveznik, ali da je Srbija vojno neutralna i želi dobre odnose i sa Rusijom i sa NATO paktom.

„Uočavamo da Srbija razvija odnose sa NATO-om. Polazimo od toga da će se Beograd, kako su višekratno izjavljivali srpski zvaničnici, pridržavati politike neutralnosti što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije", rekla je Zaharova dopisnici agencije Beta.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala