Vučić: NATO nam je potreban da čuva naš narod na Kosovu

© Tanjug / Srđan IlićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da nam je NATO potreban kao saveznik da štiti i čuva srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Vučić je na kritike koje su se pojavile u medijima, a dolaze i iz dela „desne“ opozicije, zbog sporazuma Srbije sa Severnoatlantskom alijansom i različitim olakšicama za NATO, uzvratio da je reč o političkom licemerju onih koji se busaju kao zaštitnici Kosova i Srba na Kosovu, a nisu bili u stanju „ni džamije da odbrane“.

NATO vojnici - Sputnik Srbija
Omogućena razmena poverljivih informacija srpske vojske i NATO-a

On je takođe podsetio da je taj sporazum potpisan za vreme druge vlasti, da je potom i ratifikovan, a da je tek sada postao tema iz političkih, a ne tobož patriotskih razloga.

„Sada je taj sporazum tema, a nije bio kada je potpisan, jer tema i meta treba da budem ja, a ne oni koji su ga potpisivali“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je istakao da inače ne misli da je taj sporazum loš:

„Tražimo od NATO-a da zaštiti Srbe na severu Kosova, a nećemo da mu damo da dođe na sever Kosova? A gde ste uopšte videli te NATO vojnike? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoje ljudi koji vode računa o našim nacionalnim interesima, ali koji ih ne vode tako što će da udaraju glavom zid, „jer tako nikome, pa ni zidu, neće da učine uslugu, već će da ga naruže“.

„Nemoj da drže predavanja oni koji su doneli sve najgore i najpogubnije odluke za ovu zemlju, oni koji bi sutra da vrate ovu zemlju u izolaciju i oni koji bi sutra da Srbiju uvedu u neke nove sukobe… Samo neka mi ne drže predavanja, jer moraju da nešto nauče, urade, pa onda drže predavanja i pridike“, poručio je i dodao:

Zastave NATO država - Sputnik Srbija
Srbija značajno napredovala u razvoju odnosa sa NATO-om

„Sanda (Rašković Ivić) je 2008. čuvala Kosovo, a ni džamiju u Beogradu nije sačuvala“, dodao je.

Naglasio je i da on Srbiju neće da uvodi u sukobe i ratove ni sa kim, te da će uvek i od svakoga da je štiti.

„Štitiću i njene nacionalne interese. Štitiću Srbe i kad imaju rezoluciju u UN, iako mi se dobar deo vlade buni protiv toga, zato što ne znaju kako će da odu na kafu kod nekog ambasadora, iako imam druge probleme, ja ću da izađem i da stanem i kažem ’ovo ne može‘“, ukazao je premijer.

Poručuje i da će isto tako da bude i u vezi sa Uneskom, ali i kada nam „Hrvati provode jednostrane sankcije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala