Ruski neurohirurzi operišu pod rukovodstvom robota (video)

© Sputnik / Vitalij Anjkov / Uđi u bazu fotografijaOperacija uz pomoć robota
Operacija uz pomoć robota - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskovski neurohirurzi izvršili su jedinstvenu operaciju, a neobično je to što je njom rukovodio robot. On „vidi“ ono što rendgen ne može, a istovremeno zamenjuje pregršt skupe medicinske opreme.

Prema rečima lekara, kod pacijenata sa teškim povredama sada se pojavila značajno veća šansa za brži oporavak i brži povratak normalnom životu.

Egzoskelet - Sputnik Srbija
Ruskog vojnika-robota pokretaće misli

Operacija je izvedena na 36-godišnjoj pacijentkinji, koja je pre mesec dana čudom preživela tešku saobraćajku, ali joj je u toj saobraćajnoj nesreći kičma slomljena, zbog čega je ostala nepokretna. Pacijentkinja je imala prelom 12. pršljena. Trebalo je udaljiti deo i „ugraditi“ šrafove, koji će fiksirati kičmu.

Pred ruskim lekarima je bio težak zadatak — vratiti pacijentkinji sposobnost hodanja.

Zahvaljujući robotu neurohirurzi su mogli precizno da planiraju putanju uvođenja implanata, a da pritom ne učine nijedan suvišan pokret. Verovatnoća greške je bila isključena.

Robot je s milimetarskom preciznošću našao mesto gde bi trebalo napraviti rez, bez greške je izračunao ugao, dubinu i putanju za uvođenje implanta.

Žena bez cilja. - Sputnik Srbija
Depresija — opasnija od hidrogenske bombe

Sam aparat, doduše, ne operiše, ali obavlja sve pripremne radove.

Ljudski faktor je, kažu, praktično isključen. Sada takve teške operacije, uz pomoć robota, mogu da obavljaju i neurohirurzi bez većeg iskustva.

Hirurški zahvati koji se obavljaju uz pomoć robota donose još neke prednosti. Na primer, vreme trajanja operacije se znatno skraćuje, tvrde stručnjaci.

Takođe, uređaj se stalno ažurira, u skladu sa zahtevima lekara. Bukvalno pre mesec dana je uređaj doveden do savršenstva. Za to vreme on je izvršio oko desetak operacija i nijednom nije pogrešio.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Povratak u budućnost: Vučić i Medvedev među robotima (foto)

Cela operacija sprovedena je pred ruskom novinarskom ekipom i pred kineskim neurohirurzima, koji su u Moskvu stigli kako bi od ruskih stručnjaka učili kako se „upravlja“ robotom.

„Došao sam specijalno u Rusiju da vidim kako se obavljaju visokotehnološke operacije na kičmenom stubu. Takvi automatski sistemi postoje u SAD i Evropi, ali upravo u ovoj (moskovskoj) bolnici postoji ogromno iskustvo, koje ja želim da prenesem“, rekao je profesor Univerziteta u Nankingu Kju Jong, ističući da je impresioniran onim što je video.

Operacija je trajala oko dva sata. Rezultat — implanti su ugrađeni sa najvećom preciznošću. Lekari su objavili da je sve prošlo uspešno i obećali su da će pacijentkinja već za dva dana da stane na noge.

Detalji o samom robotu nisu obelodanjeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala