EK: Zemlje Balkana da rade na smeštaju izbeglica

© Flickr / www.GlynLowe.comEvropska komisija
Evropska komisija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija (EK) pozvala je danas zemlje duž balkanske rute migranata i izbeglica koji idu ka Evropi, da učine više u pružanju utočišta za ljude koji beže od sukoba ili siromaštva i da „hitno ubrzaju obezbeđivanje prijemnih kapaciteta“.

Evropska komisija, u danas objavljenom izveštaju, navodi da je trenutno raspoloživo ili se priprema samo oko polovina od 50.000 mesta, koliko su lideri balkanskih zemalja obećali prošle godine da će obezbediti za smeštaj ljudi na migrantskoj ruti, prenosi AP.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Srbija ne može da bude sabirni centar za izbeglice

U izveštaju se ocenjuje da balkanske zemlje „sada moraju da hitno ubrzaju obezbeđivanje prijemnih kapaciteta“.

U tom dokumentu se primećuje i da je odgovor Grčke na izbegličku krizu i dalje isuviše spor, te da ta zemlja ne šalje natrag dovoljan broj migranata koji se ne mogu kvalifikovati za dobijanje azila.

Evropska komisija navodi da je raspoređivanje specijalističkih timova, poznatih pod nazivom hotspot, za registrovanje migranata i uzimanje otisaka prstiju, delimično ometeno manjkavostima kad je reč o osoblju i infrastrukturi, prenosi američka agencija.

„Trenutno je samo jedan hotspot u potpunosti operativan“, ocenjuje se u izveštaju.

Evropska komisija - Sputnik Srbija
EK: Migranti ne mogu biti vraćeni u Srbiju

U istom dokumentu se navodi da je skoro 20.000 migranata deportovano od početka prošle godine, ali da je to „i dalje nedovoljno s obzirom na to da ih je više od 800.000 pristiglo u 2015. godini“.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas da je uputio pisma državama-članicama sa „jasnom i snažnom porukom“ da ubrzaju relokaciju izbeglica iz prenapregnute Grčke i Italije, prenosi AFP.

On je na konferenciji za novinare rekao da je poslao pisma ministrima unutrašnjih poslova svih 28 država članica EU, nakon što je samo 497 izbeglica relocirano u drugim državama članicama, od ukupno 160.000, koliko je dogovoreno prošlog septembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala