Obaveza uspostavljanja ZSO na Prištini

© Tanjug / OKSANA TOSKICVlada Republike Srbije
Vlada Republike Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Vlade Srbije i Srba sa Kosova složili su se da nema sumnje da će Zajednice srpskih opština (ZSO) biti formirana i da je obaveza uspostavljanja ZSO trenutno na Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Leposaviću da je ZSO ideja i cilj srpske politike za koji je pridobijena podrška međunarodne zajednice što je rezultiralo sporazumom kojim se Priština obavezala da omogući njeno formiranje.

Priština panorama - Sputnik Srbija
Kosovska opozicija traži prevremene izbore zbog ZSO

„Više od šest meseci traje njihova opstrukcija, pokušaji da spreče njeno osnivanje. Međutim, s obzirom na to da je odnos snaga u svetu i uticaj međunarodne zajednice ovde na KiM veliki i izražen, nema sumnje da će do toga doći, samo je pitanje vremena“, rekao je Đurić.

Đurić je dodao da zvanični Beograd ne čeka da neko udeli političku milostinju,  već da očekuje od Brisela i čitave međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Prištinu kako bi sprovela dogovorene sporazume.

„U međuvremenu, mi radimo normalno i pripremamo, u političkom i svakom drugom smislu, osnivanje ZSO. Sada nakon najnovijeg sastanka dogovoreno je i da Upravljački tim za formiranje ZSO započne rad na izradi Statuta i možete očekivati da narednih dana to i formalno započne“, rekao je Đurić.

Jedan od dvojice srpskih ministara u vladi Kosova Ljubomir Marić izjavio je novinarima da je Upravljački tim za formiranje ZSO maja prošle godine predao jednu verziju Statuta ZSO i da je međunarodna zajednica zaključila da je konačno vreme da se uredi okvir koji nedostaje kako bi Statut bio bolje uređen i odrazio ono što je zamišljeno sporazumom.

Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Mustafa: ZSO će biti primenjena, tražimo viznu liberalizaciju

„Vlada Srbije je 25. avgusta prošle godine potpisala Sporazum o okvirima za uspostavljanje ZSO. Nacrt Statuta se menja brzo u skladu sa usvojenim principima, međutim, obaveza uspostavljanja ZSO je trenutno na Prištini. Što se tiče upravljačkog tima, što se tiče Vlade Republike Srbije i nas kao predstavnika Srba u institucijama, mi smo svoje obaveze ispunili, mi smo tu da insistiramo da Priština ispuni svoj deo obaveza“, istakao je Marić.

Marić je dodao da ne treba sumnjati i da je Statut ZSO spreman u više verzija i da su koliko sutra spremni da Statut ponovo spuste na sto, da o njemu razgovaraju i da potvrde da je on u skladu sa 15 principa koji su dogovoreni u Briselu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala