Mustafa: ZSO će biti primenjena, tražimo viznu liberalizaciju

© AFP 2023 / Jure Makovec Isa Mustafa
Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Isa Mustafa je uoči današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU u Briselu, izjavio da će Briselski sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština biti primenjen, ali i da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.

Mustafa je za RTV rekao da se loše oseća kad, kako kaže, ide u Brisel da bi učestvovao u dijalogu, dok je njegovim sugrađanima ograničeno kretanje.

Ali trudićemo se i nadam se da će Evropska unija pozitivno oceniti ispunjenje kriterijuma u određivanju datuma liberalizacije viza“, izjavio je Mustafa.

Mustafa podseća da je kosovski Ustavni sud odlučio da Zajednica srpskih opština bude formirana, ali i poručuje da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.

„Dok traje dijalog u Briselu, srpska vlada nominuje ili određuje paralelne organe u školstvu i zdravstvu u kosovskim opštinama“, rekao je uz ocenu da je to neprihvatljivo i da će se dalji dijalog ticati procesa ukidanja paralelnih srpskih struktura.

Marti Ahtisari - Sputnik Srbija
Priština nudi „Ahtisarijevu ZSO“ u zamenu za „briselsku“

„Sve dok Srbija ne ukine ove institucije, činiće se da nije voljna da učestvuje u adekvatnoj normalizaciji“, kazao je.

O odnosu sa srpskim premijerom, Mustafa kaže da se povremeno čuje sa Vučićem, te da je to poslednji put bilo zbog poplava na Kosovu.

„Nemamo problem u komunikaciji. Pozvao me je da iskaže spremnost Srbije da pomogne prilikom saniranja posledica poplava koje smo imali“, rekao je.

Inače, kako je najavljeno, jedna od tema prvog ovogodišnjeg susreta srpskog premijera Aleksandra Vučića i Mustafe biće avio-saobraćaj.

Ići će se ka tome da se postigne sporazum o železničkom i vazdušnom saobraćaju između Beograda i Prištine, ali i Makedonije.

Hašim Tači i Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Mustafa: Obećavam — Tači će biti predsednik

To će, kako kaže, omogućiti da se vreme leta skrati, te smanje troškovi, posebno transporta robe u železničkom saobraćaju.

O pritiscima kosovske opozicije da dâ ostavku, Mustafa kaže da nema razloga za to, i da s obzirom na dvotrećinsku većinu u skupštini, na Kosovu nema političke krize.

„Skupština i vlada mogu da funkcionišu bez ikakvih problema, ali opozicija kao opozicija ima svoje razloga da ometa“, rekao je Mustafa u intervjuu za RTV.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala