EU: Turska mora da otvori granice za sirijske izbeglice

© PHILIPPE HUGUEN Migranti iz Sirije su preplavili Evropu.
Migranti iz Sirije su preplavili Evropu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničnici EU opomenuli su Tursku na njene međunarodne obaveze i da ne zatvara granice za izbeglice, s obzirom da je na hiljade njih juče izbeglo iz Alepa.

Do 20.000 Sirijaca moglo bi da bude zaustavljeno na tursko–sirijskoj granici u nastojanju da uđu u Tursku, upozoravaju zvaničnici.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Srbija ne može da bude sabirni centar za izbeglice

Turska je inače već prihvatila više od dva miliona izbeglica.

„Ženevska konvencija još uvek važi i ona predviđa da izbeglice moraju da budu prihvaćene“, rekao je komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han pred neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja–kandidata o migrantskoj krizi na kojem učestvuje i Srbija koju u Amsterdamu predstavlja Ivica Dačić.

AFP navodi, pozivajući se na diplomatske izvore EU, da će ministri spoljnih poslova iskoristiti danas priliku u Amsterdamu da izraze zabrinutost zbog sudbine izbeglica koje beže pred ofanzivom sirijskih snaga protiv pobunjenika u Alepu.

„Suočavamo se sa veoma realnim izgledima za još jedan veliki priliv izbeglica (u Evropu) što je rezultat neselektivnog bombardovanja oko Alepa“, rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn uoči sastanka.

Prošle godine u Evropu je stiglo više od milion migranata, a EU je ponudila Turskoj tri milijarde evra za pomoć u obuzdavanju priliva izbeglica iz Sirije preko Turske.

Austrija traži od EU 600 miliona evra

Ministar finansija Austrije Hans-Jerg Šeling zatražio je od Evropske unije povraćaj novca zbog prevelikog broja izbeglica koje je ta zemlja primila.

BND - Sputnik Srbija
Nemački BND vrbuje izbeglice

U pismu predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru, kako prenosi bečki dnevnik "Kurir", on je naveo svotu od 600 miliona evra.

Šeling u dopisu, upućenom 25.januara, ukazao je da je prosečan broj tražilaca azila koji Austrija godišnje može da "savlada" 35.000, a pošto je prošle godine bilo 90.000, to je za čak 55.000 "previše".

Prema njegovoj računici troškovi po izbeglici iznose 11.000 evra, te zbog toga od EU traži 600 miliona evra.

Šeling je od Evropske komisije zatražio da se ta suma prizna prilikom obračuna dozvoljenog budžetskog deficita.

On, takođe, želi i povećanje Fonda EU za azil, migracije i integraciju (AMIF), kao i novi kriterijume za raspodelu u korist zemalja koje su primale izbeglice.

Da bi se pokrili troškovi nastali povećanim brojem tražilaca azila, Šeling želi da koristi i Fond solidarnosti EU, koji sadrži sredstva za pomoć u elementarnim nepogodama, kao i da se isplate nepotrošena sredstva iz budžeta EU zemljama kao što su Nemačka, Švedska i Austrija, koje su prihvatile izbeglice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala