Rezolucija o Kosovu: EP zabrinut zbog korupcije i organizovanog kriminala

© Flickr / European ParliamentEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o Kosovu sa 403 glasa za, 130 protiv i 104 uzdržanih.

U Rezoluciji koju je pripremila Ulrike Lunaček, izvestilac za Kosovo, izražava se zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu i poziva da se izradi statut ZSO.

Evropski parlament - Sputnik Srbija
Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

Rezolucija se osvrće se na odluku kosovskog Ustavnog suda o primeni dogovora o Zajednici srpskih opština i poziva da se izrade odgovarajući zakoni i statuti u skladu sa odlukom tog suda.

Pozdravlja se napredak koji je tokom 2015. učinjen u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji se pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i nastave sa punom i pravovremenom primenom već dogovorenog.

Ukazuje se da su potrebni dalji napori da se zaštite sve etničke manjine na Kosovu i da im se zagarantuju prava.

Oštro se osuđuje nasilna opstrukcija rada kosovske Skupštine, a svi politički akteri se pozivaju da nastave politički dijalog kako bi se obezbedio efikasniji rad poslanika.

S druge strane, ističe se da su borba protiv visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforme tržišta rada, područja koja izazivaju veliku zabrinutost.

U Rezoluciji se iznosi da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je EP ratifikovao 21. januara, značajan podsticaj za reforme koje utiru put integraciji Kosova u EU.

Priština panorama - Sputnik Srbija
Kosovska opozicija traži prevremene izbore zbog ZSO

Takođe se napominje da pet zemalja EU još nije formalno priznalo Kosovo, ali da bi, ukoliko bi sve članice to učinile, to „moglo doneti veću stabilnost regionu i pomoglo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“.

Izražava se zabrinutost zbog velikog broja osoba koje se vode kao nestale još iz ratnog perioda i nedovoljnog napretka u tom pogledu.

Pozitivno se ocenjuju aktivnosti kosovskih vlasti u cilju okončanja trenda neregularne migracije i posvećenost borbi protiv terorizma, i pozdravlja se napredak u primeni Akcionog plana za viznu liberalizaciju.

Pozdravlja se i usvajanje zakona o radnoj ravnopravnosti, ali se izražava zabrinutost zbog izuzetno ograničenog napretka na polju slobode izražavanja i medija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala