SAD znaju za akcije Turske u Siriji

© AP Photo / Manuel Balce CenetaSekretar za štampu Ministarstva odbrane SAD, admiral Džon Kirbi
Sekretar za štampu Ministarstva odbrane SAD,  admiral Džon Kirbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stejt department SAD je upoznat s vojnim merama koje Turska preduzima na granici sa Sirijom, ali nije spreman da ih komentariše, izjavio je u četvrtak zvanični predstavnik te institucije Džon Kirbi.

„Znamo da Turska preduzima akcije u oblasti svoje granice sa Sirijom kako bi obezbedila deo od 98 kilometara koji je problematičan“, rekao je Kirbi.

On je, međutim, naveo da nije spreman da komentariše ove akcije.

Lovci-bombarderi Su-25 - Sputnik Srbija
Turska planira vojnu invaziju na Siriju

„Nisam spreman da komentarišem čak ni akcije američke vojske“, dodao je Kirbi koji je donedavno obavljao sličnu dužnost u Pentagonu. 

Novinari su primetili da je Kirbijeva prethodnica, Džen Psaki, koja je bila zvanični predstavnik Stejt departmenta, bez ustezanja govorila o akcijama Rusije na svojoj teritoriji u oblasti granice s Ukrajinom.

Kirbi nije dao jasan odgovor na ovu primedbu. „Činjenica je da je Turska partner u antiterorističkoj koaliciji. Tačka!“, rekao je Kirbi. 

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je ranije u četvrtak da postoje ozbiljne osnove da se veruje da Turska priprema vojnu invaziju na Siriju. 

Britanski premijer Dejvid Kamerun za govornicom a iza njega je nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Donatorska konferencija — cinizam prema Siriji

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane međunarodnoj zajednici predstavilo neoborive video-dokaze na kojima se vidi da turska artiljerija gađa sirijska naselja na severu Latakije. 

Džon Kirbi je, takođe, izjavio da američke vlasti i dalje smatraju da je Rusija usmerena na političko rešavanje krize u Siriji. 

„Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem juče izjavio da postoji volja za političko rešavanje krize. Nadamo se da će rezultat biti upravo takav“. 

Kirbi je ponovio stav Vašingtona da ruski bombarderi u Siriji u velikoj meri bombarduju položaje opozicije umesto terorista DAEŠ-a. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala