Opozicija iz Rijada razlog za prekid pregovora o Siriji

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaŽeneva, Švajcarska
Ženeva, Švajcarska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uzrok prekidanja međusirijskih pregovora u Ženevi jeste nekonstruktivna pozicija delegacije sirijske opozicije koja je formirana u Rijadu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Aleksej Borodavkin.
Pregovori o sirijskoj krizi u Ženevi, Švajcarska - Sputnik Srbija
Sirijski pregovori obustavljeni, opozicija preti napuštanjem

„Uzrok obustavljanja pregovora jeste odlazak dela opozicionara iz Ženeve, koji su izabrani na konferenciji protivnika (predsednika Sirije) Bašara el Asada u Ženevi. Druge opozicione grupe, koje su formirane u Moskvi i Kairu, kao i unutrašnja opozicija koja je došla iz Damaska, bile bi spremne da nastave pregovarački proces. Vladina delegacija takođe se nije spremala nikuda da ide“, rekao je Borodavkin. 

Prema njegovim rečima, „potpuno je očigledno ko je odgovoran za prekidanje pregovora – opozicionari koji su došli iz Rijada“. 

Borodavkin je podsetio da je Visoki pregovarački komitet sirijske opozicije svoj odlazak iz Ženeve objasnio time što vladina delegacija nije ispunila njegove zahteve u vezi sa humanitarnim pitanjima, kao i zbog toga što Rusija i Damask nastavljaju vojnu operaciju u Siriji i prodiru u Alep. 

„Oni i njihovi pokrovitelji se prave da ne znaju da rezolucija Saveta bezbednosti UN 2254 predviđa da međusirijski pregovori počnu bez uslovljavanja. Vladina delegacija i opozicionari iz grupe Moskva—Kairo tako su i postupili, pokazavši konstruktivan pristup“, dodao je Borodavkin. 

Sergej Lavrov i Džon Keri - Sputnik Srbija
Lavrov i Keri: Što pre nastaviti pregovore o Siriji

Prema njegovim rečima, Rusija očekuje da će se međusirijski pregovori obnoviti najkasnije 25. februara, čemu treba da doprinese i sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji 11. februara u Minhenu. 

Borodavkin je istakao da Sirija u političkoj tranziciji vlasti ne sme da se pretvori u „retuširanu verziju“ terorističke organizacije DAEŠ.

„Stiče se utisak da pojedini opozicionari upravo to i nameravaju da postignu“, rekao je Borodavkin. 

Diplomata je istakao da se postavlja pitanje o čemu misle zapadni partneri koji podržavaju takve radikalne opozicionare. 

„Čini se da je to ponavljanje grešaka koje su oni već nekoliko puta napravili u protekloj deceniji. Vreme je već da nauče da izbegnu takve teške spoljnopolitičke propuste“, naglasio je Borodavkin. 

Britanski premijer Dejvid Kamerun za govornicom a iza njega je nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Donatorska konferencija — cinizam prema Siriji

Prema njegovim rečima, navodno umereni sirijski opozicionari povezani su s teroristima iz Nusra fronta i Zapad treba dobro da razmisli o tome koga podržava. 

„Što se tiče ofanzive na Alep, postavlja se pitanje zbog čega se navodno umereni opozicionari toliko brinu što je teroristima Nusra fronta nanet poraz. Nusra su teroristi koje je takvima proglasio Savet bezbednosti UN. Odgovor je, nažalost, očigledan. Ova opozicija je povezana s Nusrom, koji predstavlja ogranak Al Kaide“, izjavio je Borodavkin. 

On je, takođe, rekao da međunarodna zajednica veruje da neće doći do raspada sirijske države. 

„Međunarodna zajednica očekuje da će se opozicija dogovoriti s Damaskom o građenju demokratske, pravne države u kojoj će biti očuvane osnovne državne institucije, da neće doći do njenog raspada i teritorijalne dezintegracije“, izjavio je Borodavkin. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala