Nikolić: Priznanje Kosova, inspiracija stvaranju Islamske države

© Tanjug / SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Kosova spremni su da primene sve što njima daje više ovlašćenja, ali nisu spremni da ispune dogovoreno za srpsku nacionalnu zajednicu, tako da su pregovori sa Kosovom u veoma delikatnoj situaciji, a zbog toga i pregovori Srbije sa EU, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je u intervjuu za etiopski list „Kapital“ rekao da je Srbija obavezna da se dogovori sa Kosovom pre nego što uđe u EU, a taj dogovor će, po njegovom mišljenju, biti teško moguć, zato što Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, ali, kako je rekao, „može da prizna posebnost“.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Presuda Ivanoviću kao seča knezova

Predsednik navodi da je situacija u vezi sa Kosovom veoma složena, da je Srbija, u dobroj veri, u želji da pomogne da se problem reši, otvorila pregovore sa Kosovom na najvišem nivou i da njenu delegaciju vodi predsednik Vlade.

„Istina, teško je pregovarati sa Kosovom kad oni tvrde da predstavljaju nezavisnu državu koju je priznalo mnogo država u svetu, kad se to obavlja u okviru EU, čije su sve glavne članice priznale nezavisnost Kosova, ali mi smo postigli sporazum u Briselu, koji bi sada trebalo primeniti na terenu“, rekao je Nikolić.

Naglašava da su predstavnici Kosova spremni da primene „sve što njima daje više ovlašćenja, sve što Srbija prenosi na njih kao izvornu nadležnost“, ali da nisu spremni da ispune ono što su dogovorili za srpsku nacionalnu zajednicu, jednu posebnost u okviru Kosova.

„Čak su se pozvali na svoj Ustavni sud koji je rekao da to ne može da se ispuni, tako da su pregovori sa Kosovom u veoma delikatnoj situaciji, a istovremeno naši pregovori sa EU takođe su u delikatnoj situaciji, zbog pregovora sa Kosovom“, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, vrlo je teška situacija za pregovore, ali Srbija će istrajati na pregovorima, jer, ističe, bez pregovora, do rešenja ne može da se dođe.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Presuda Ivanoviću kao seča knezova

Predsednik podseća da je separatistički pokret OVK, koji su SAD 1998. označile kao teroristički, a da je zatim Srbija 1999. zbog Kosova bila bombardovana kako bi priznala njegovu nezavisnost, što Srbija nije htela, da bi potom međunarodna zajednica „sa tim istim teroristima“ pravila državu na Kosovu.

„Tu državu Savet bezbednosti nikada neće priznati kao nezavisnu, pošto su tu velike države i Rusija i Kina, a ja se nadam od 2017. i predstavnik Etiopije kao nestalne članice nikada neće prihvatiti i staviće veto kao želju drugih da Kosovo bude članica UN“, rekao je predsednik.

Naglašava da postoji jedna anomalija, da uvek pred pregovore sa Albancima, oni naprave neki teroristički čin.

„I mi Srbi smo mislili — evo ovo će da im bude otežavajuća okolnost pred međunarodnom zajednicom, ona će reći, pa vi se i dalje bavite terorizmom. A ispadalo je drugačije u stvari. Ispadalo je da time oni zaprete i međunarodnoj zajednici, da bi to moglo da bude njihovo jedino oružje“, rekao je Nikolić.

Dodaje da, kada bi čovek racionalno posmatrao tzv. Islamsku državu, njima bi odgovaralo da ratuju protiv sirijskog režima koji ne podržava Zapad, a ne odgovara joj da vrše terorizam u zapadnim državama.

Tomislav Nikolić i Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Nikolić Davutogluu: Boli nas Kosovo

„Međutim, oni vrše terorizam u zapadnim državama i na taj način kao da ubrzavaju Zapad ka rešenju koje bi njima možda na neki način odgovaralo“, kaže predsednik.

Nikolić je u intervjuu, koji će u celosti biti objavljen sutra, rekao da je priznavanje Kosova, odnosno takve nazovidržave stvorene terorizmom u okviru svoje države, poslužilo onima koji su formirali takozvanu Islamsku državu kao model, kao obrazac, po kome i oni jednog dana očekuju da ih neko i prizna.

Dodaje da svi možemo da budemo svedoci toga da čak i tzv. Islamsku državu neke države u svetu priznaju i smatra da bi to bilo brže da nisu počeli sa terorizmom širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala