Naučnici uspeli da dešifruju ljudske misli u realnom vremenu

© Wikipedia / BaburovElektroencefalograf
Elektroencefalograf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu uspeli su da dešifruju signale koje šalje ljudski mozak. Uz pomoć specijalnog programa utvrđeno je 96 odsto svih predstava koje čovek vidi, i to u realnom vremenu. Kompjuterska operacija je trajala 20 milisekundi.

U istraživanju je učestvovala grupa od sedmoro ljudi koji boluju od epilepsije. Na glave ispitanika prikačene su elektrode, a cilj eksperimenta bilo je otkrivanje uzroka napada, prenosi portal „Engedžet“. 

Učesnici eksperimenta posmatrali su razne slike koje su se pojavljivale na ekranu na svakih 400 milisekundi, a algoritam moždanih talasa pratio je kompjuter.

Na kraju eksperimenta, program je uspeo da utvrdi 96 odsto svih slika koje su ispitanici videli, u realnom vremenu. 

Leteći tanjir - Sputnik Srbija
CIA objavila „Dosije iks“ o vanzemaljcima

„U kliničkoj medicini rezultate našeg istraživanja moguće je iskoristiti za komunikaciju s bolesnicima koji su potpuno paralizovani“, naveo je neurolog Univerziteta u Vašingtonu doktor Radžeš Rao.

Istovremeno, moskovski naučnici iz kompanije „Neurobotiks“ testirali su tehnologiju koja omogućava da se kućni poslovi obavljaju uz pomoć snage misli, piše „Rosijska gazeta“.

U okviru projekta „Pametna kuća“ predstavljena je tehnologija koja omogućava čoveku da uključi svetlo, televizor ili, na primer, da skuva čaj snagom misli.

Princip je zasnovan na elektromagnetnim talasima koje snimaju senzori postavljeni na glavu, nakon čega ih aparatura pojačava i pretvara u komande namenjene mašinama ili robotima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala