Merkelova: Sirijci će se vratiti kući, kao što su i Balkanci

© AP Photo / Markus SchreiberAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će se tražioci azila iz Sirije i Iraka vratiti u te zemlje kad se tamo okončaju konflikti, navodeći da se i 70 odsto onih koji su sa Balkana devedesetih godina izbegli u Nemačku vratilo kući.
Pečat za deportacionu markicu u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Mogu li izbeglice da iscrpe Nemačku?

Uprkos naporima da se izbeglice integrišu i da im se pruži pomoć, važno je, kako je rekla, da se naglasi da se njima samo daje dozvola za boravak na određeno vreme.

„Treba da kažemo ljudima da je to privremeni rezidencijalni status i da očekujemo da se, kad ponovo zavlada mir u Siriji i kad DAEŠ bude poražen u Iraku, vrate u svoju rodnu zemlju sa znanjem koje su stekli“, rekla je Merkelova na skupu CDU u pokrajini Meklenburg-Donja Pomeranija.

Ona je navela i da se 70 odsto izbeglica koje su došle u Nemačku bežeći od ratova u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina vratilo u svoje domovine, preneo je Rojters.

Merkelova je između ostalog rekla i da od planiranog pooštravanja zakona o azilu očekuje osetno smanjenje broja izbeglica, kao i da je evropsko rešenje za izbegličku neophodno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala