Ivanović: Situacija na Kosovu veoma zapaljiva

© Foto : www.mc.rsOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politička situacija na Kosovu i Metohiji je „veoma zapaljiva“, a vlast u Prištini će se suočiti sa ozbiljnim izazovom kada se Hašim Tači bude kandidovao za predsednika Kosova, ocenio je u autorskom tekstu pre odlaska u zatvor lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.

„Na prvi pogled deluje da vlast u Prištini ima iza sebe dovoljan broj poslanika, te da bez problema može da izgura ceo mandat, ali će se s ozbiljnim izazovom suočiti već za mesec dana, kada se Hašim Tači bude kandidovao za predsednika Kosova“, naveo je on u autorskom tekstu za „Politiku“ neposredno pred povratak u pritvor.

Kako je objasnio, kosovski predsednik se bira u parlamentu, ali je veliko pitanje da li Tači, koji je i aktuelni ministar spoljnih poslova Kosova, može da obezbedi potreban broj glasova, čak i unutar vladajućih albanskih stranaka pogotovo ako izjašnjavanje bude tajno.

Ivanović je rekao da Tačiju samo Vašington može da garantuje izbor za predsednika Kosova, a ukoliko se to desi, on više neće biti pod istragom Specijalnog suda za zločine OVK.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Ivanović u zatvoru — pesnica u lice Srbiji i narodu

Tači će zbog toga morati da otputuje u Vašington „kako bi to raščistio sa onima koji i inače donose sve odluke u vezi sa Kosovom“, objašnjava Ivanović.

„Eventualna podrška SAD Tačijevoj kandidaturi istovremeno će značiti da će on biti skinut sa liste onih koji će se naći pod istragom specijalnog suda za zločine OVK. Posledica će biti ne samo aboliranje jednog od ključnih ljudi OVK, nego i dovođenje u pitanje samog smisla osnivanja specijalnog suda“, dodao je Ivanović.

On je istakao da je upravo taj sud ključni razlog zbog kojeg opozicija svim sredstvima pokušava da izdejstvuje vanredne parlamentarne izbore jer, kako je rekao, mnogi u opozicionom bloku opravdano strahuju da bi se mogli naći na optuženičkoj klupi.

Ivanović je ocenio da će se iz tog razloga nastaviti protesti opozicije jer, kako navodi, ona i nema drugih sredstava za obaranje vladi s obzirom na to da je preslaba u parlamentu.

„U takvim uslovima, kada je u Prištini sve veći jaz između vlasti i opozicije, a i unutar vlasti, među Albancima, jačaju podele, srpski glas postaje izuzetno važan“, istakao je Ivanović.

Skup podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu - Sputnik Srbija
Oliverova sestra: Ipak sam se nadala

On je naglasio da ni Tači niti ijedan aktuelni albanski političar ne uživaju poverenje Srba.

Ivanović smatra da je „nevolja“ što kosovske Srbe u ovom trenutku predvodi, kako kaže, potpuno nova generacija političara „koja je u vatru bačena bez ikakve pripreme“.

„Njima je stoga i te kako potrebna pomoć Srbije kako bi što pre stekli neophodna politička znanja i veštine, i osposobili se za donošenje odluka. A u vremenu pred nama biće tih odluka mnogo, i velikih, a često i bolnih“, poručio je Ivanović.

„Kosovo će još dugo biti tema, pri čemu će život svakodnevno otvarati mnoga pitanja, poput izgradnje kredibilnih institucija, koje neće donositi političke presude, već obezbediti pravnu sigurnost za sve građane. Ako je već tako, a jeste, mi se moramo spremiti na to da ćemo razgovarati s Albancima bar još sledećih deset godina“, rekao je on.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala