RT i Sputnjik iznenadili uljuljkane zapadne medije

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaRadio Sputnjik
Radio Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je uhvatila poslednji voz da pokaže svetu ono što jeste, da uspostavi balans u informisanju u odnosu na ono što se uslovno zove zapadna medijska mašinerija, kaže za Sputnjik reditelj i teoretičar u oblasti masovnih komunikacija i profesor na fakultetu za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja.
Američka propaganda - Sputnik Srbija
Ako zatvorimo RT i Sputnjik, zašto ne i Bi-Bi-Si?

„Rusija je uspela da uspostavi balans i podigne izveštavanje i medijsko istraživanje na jedan viši nivo, jer se zapadna matrica već malo izlizala, već je postala tipična i prilično providna“, smatra Crnobrnja.

On ukazuje da je bilo neophodno da se pojavi drugi medijski rukopis koji na svoj način predstavlja stvarnost kako bi gledaoci mogli da uporede izveštavanje o događajima. Crnobrnja objašnjava da Zapad funkcioniše po principu konkurencije.

„Čim se primeti da je neko konkurentan, da je njegov proizvod kvalitetan, a još više da ima uticaj i da gledaoci obraćaju pažnju i da se osvrću na mišljenja i izveštavanja, onda konkurencija to notira i to njoj smeta“, kaže Crnobrnja.

Margarita Simonjan: Poljska nas, nažalost, nije iznenadila. Žao nam je što ljudi koji zatvaraju stanicu koja emituje program drugačijeg sadržaja nastavljaju da veruju da žive u demokratiji. - Sputnik Srbija
Margarita Simonjan: Ideja o zatvaranju RT i Sputnjika — zabavna

U informativnoj emisiji Radio Sputnjika Crnobrnja je rekao da su zapadni mediji godinama bili uljuljkani u, kako je rekao, svojoj holivudskoj efikasnosti. „Oni čak nisu možda ni shvatili da je moguće da neka druga kultura dosegne taj nivo, pa čak i da ga prestigne“, kaže Crnobrnja.

On smatra da je uljuljkane zapadne medije začudila i zatekla pojavi profesionalnog sistema koji radi po istim standardima. „U kontekstu globalnog nadmetanja u medijskom uticaju, poslednji je bio trenutak da Rusija nastupi na tom globalnom planu sa ovakvim timom u kojem su televizija RT i Sputnjik“, zaključio je Crnobrnja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala