„Kustendorf“ između dekolonizacije Afrike i venčanja

© Tanjug / RADE PRELICGlumica i voditeljka Snezana Ivanović (31) i producent Stefan Sokić (27) venčali se na Kustendorfu
Glumica i voditeljka Snezana Ivanović (31) i producent Stefan Sokić (27) venčali se na Kustendorfu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deveti međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ završava se u sredu, a za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmiči se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije, Španije i sa Islanda.
Emir Kusturica na otavranju fastivala Kustendorf - Sputnik Srbija
Počeo 9. „Kustendrof“

Ove godine primetno je više srpskih filmova u takmičarskom programu, kao i žena-autora, a najbolja ostvarenja izabraće žiri u sastavu — filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska književnica, filozof i teoretičar medija Divna Vuksanović i filmski producent iz Rima Flaminjo Zadra.

Selektorka festivala Dunja Kusturica za Sputnjik kaže da je ovogodišnji „Kustendorf“ obeležila velika zainteresovanost kako publike tako i medija, za novi program „Dekolonizovanje filma“, koji obuhvata tri dokumentarna filma, od kojih se dva bave temom dekolonizacije Afrike.

„Čini mi se da je ovaj festival dosad najposećeniji. Akcenat je bio i na radionicama, kao pratećem delu filmskih projekcija, a ono što se iz godine u godinu primećuje je da je kvalitet kratkih filmova sve veći i ozbiljniji“, kaže Dunja Kusturica.

Prema njenim rečima, Žak Odijar, prošlogodišnji pobednik festivala u Kanu, privukao je najveću pažnju medija, a uručena mu je i Nagrada za buduće filmove.

Emir Kusturica i Ivan Tasovac - Sputnik Srbija
Na Kustendorfu Odijar, Garone, Žangke...

Sledeće godine je deseti, jubilarni „Kustendorf“, što, prema rečima selektorke festivala, nalaže da se osmisli nešto posebno što će ga ukrasiti.

Deveti „Kustendorf“ ostaće upamćen i po jednom nesvakidašnjem događaju — svadbi na festivalu! U Crkvi Svetog Save na Mećavniku mesni paroh iz Mokre Gore venčao je mladence iz Beograda — Snežanu Ivanović, voditeljku TV Kopernikus i Stefana Sokića, producenta na ovoj televiziji, piše portal „Iskra“.

Ideja za venčanje dvoje mladih ljudi na festivalu na Mećavniku rođena je sasvim slučajno, u autobusu dok su novinari putovali iz Beograda na „Kustendorf“. Mladenci su prihvatili predlog kolega, a njihovi roditelji i rodbina vest o venčanju saznaće iz medija.

Sam čin venčanja obavljen je pred kamerama i foto-aparatima desetina novinara iz celog sveta, a kuma sa mladine strane bila je upravo Dunja Kusturica.

© Tanjug / Rade PrelicGlumica i voditeljka Snežana Ivanović (31) i producent Stefan Sokić (27), koji izveštavaju sa festivala za TV Kopernikus, odlučili su da se venčaju u Drvengradu.
Glumica i voditeljka Snežana Ivanović (31) i producent Stefan Sokić (27), koji izveštavaju sa festivala za TV Kopernikus, odlučili su da se venčaju u Drvengradu. - Sputnik Srbija
Glumica i voditeljka Snežana Ivanović (31) i producent Stefan Sokić (27), koji izveštavaju sa festivala za TV Kopernikus, odlučili su da se venčaju u Drvengradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala