Klintonova: Bolja sam od Sandersa

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYHilari Klinton i Berni Sanders u trci za predsedničku kandidaturu.
Hilari Klinton i Berni Sanders u trci za predsedničku kandidaturu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša američka državna sekretara Hilari Klinton pozdravila je energičnost koju Berni Sanders, njen rival za predsedničkog kandidata u redovima Demokratske stranke, unosi u predizbornu kampanju, ali je izrazila uverenje da je bolji kandidat od njega, navodeći kao argument svoje iskustvo u suzbijanju ekstremizma.

Klintonova (68) je juče, uoči prvih izbora za nominaciju kandidata Demokratske i Republikanske stranke u Ajovi 1. februara i u Nju Hempširu 9. februara, rekla da je ponosna na kampanju demokratskih kandidata koja je, kaže, orijentisana na probleme, umesto na razmenu uvreda koja je uobičajena među republikanskim kandidatima, prenosi AFP.

„Međutim, smatram da sam bolja osoba za demokratskog kandidata i za predsednika“, istakla je Klintonova, pozivajući se na svoje dugogodišnje iskustvo u snažnom pozivanju na borbu protiv ekstremizma u Iranu i na Bliskom istoku dok je bila na poziciji državnog sekretara.

Međutim, ona je ponovila svoje priznanje da je njeno glasanje za rat u Iraku u Senatu bilo pogrešno.

Bernard Berni Sanders - Sputnik Srbija
Amerika i Engleska biće zemlja proleterska

U odvojenom pojavljivanju u Ajovi, njen glavni rival za predsedničku nominaciju u redovima demokrata Berni Sanders, nezavisni senator koji se predstavlja kao demokratski socijalista, juče je ocenio da je „iskustvo važno, ali da je važno i rasuđivanje“.

Poručio je da nije radikalan i izrazio nadu da će glasači prihvatiti njegovu agendu čiji je cilj okončanje nejednakosti u primanjima u SAD.

Klintonova i Sanders su u Ajovi „rame uz rame“ što se tiče izgleda za nominaciju, dok je bivši guverner Merilenda Martin O’Mejli daleko iza njih, na trećem mestu, navodi francuska agencija.

Sanders (74) je u Ajovi govorio o svojim planovima da obezbedi univerzalnu zdravstvenu negu, uspostavi kontrolu nad Volstritom i angažuje vlasti u finansiranju školovanja studenata.

„Ne možemo da i dalje imamo vlast na čelu sa milijarderskom klasom i Kongres koji i dalje radi u interesu ljudi na vrhu, dok ignoriše radničke porodice“, rekao je Sanders, kritikujući nejednakost u zemlji.

Hilari Klinton, kojoj preti poraz od Sandersa u Ajovi i Nju Hempširu, mogla bi da se uzda u glasače u Nevadi i Južnoj Karolini, gde i dalje uživa snažnu podršku među latino i crnačkim stanovništvom koji tamo čine veliki deo demokratske baze, ocenjuje AP.

Amerikanci iduće nedelje počinju da biraju kandidate za predsednika u redovima republikanaca i demokrata u seriji glasanja po državama.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama neće podržati nijednog kandidata na izborima

Među kandidatima koji se nadaju da će ući u trku za Belu kuću su dva prilično neobična kandidata, od kojih je jedan Sanders, a drugi milijarder Donald Tramp iz Republikanske stranke, navodi AP.

Obojica se dobro kotiraju u anketama u Ajovi i Nju Hempširu, dvema državama koje će prve birati kandidate.

Tramp, koji je snažno antiimigraciono nastrojen i koji poziva na zabranu ulaska muslimana u zemlju, u kampanji je brzo zasenio bivšeg guvernera Floride Džeba Buša, sina i brata bivših predsednika, za koga su mnogi očekivali da će biti favorit.

Ankete pokazuju da je Tramp daleko ispred konkurenata u Nju Hempširu, a u Ajovi se nalazi u tesnoj trci sa senatorom iz Teksasa, zakletim konzervativcem Tedom Kruzom, dok je senator sa Floride Marko Rubio treći po popularnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala