Lajčak: Propast Šengena, posledice za Zapadni Balkan

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od propasti Šengenskog sporazuma najteže posledice će osetiti zemlje Zapadnog Balkana, upozorio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji smatra da se nisu stekli uslovi da BiH dobije status kandidata u februaru, dok je vlastima u RS poručio da prestanu da prete održavanjem referenduma.
Automobil ulazi u Evropsku uniju na poljsko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija
Šengen na mukama — povratak u sedamdesete

Migrantska kriza, na čijem je udaru evropski kontinent, ozbiljno je dovela u pitanje Šengenski sporazum, a ukoliko on propadne najteže posledice osetiće zemlje Zapadnog Balkana, rekao je Lajčak u intervju banjalučkim „Nezavisnim novinama“.

„Kad god nemamo verodostojnu strategiju na evropskom nivou zemlje donose odluke same za sebe. I to samo pokazuje koliko je važno da Evropska unija izađe sa realističnom i izvodljivom strategijom kako da bude rešeno pitanje migranata. Ako nastavimo da donosimo odluke svako za sebe, onda možemo doći do situacije da Šengen nestane. A bojim se da bi najveću cenu toga platili građani Zapadnog Balkana“, rekao je Lajčak.

Lajčak, koga taj banjalučki dnevnik predstavlja kao diplomatu koji odlično poznaje prilike u regionu, kaže da je do sada predloženo puno nerealnih rešenja koje je bilo nemoguće sprovesti, što je samo otežalo stanje.

On je dodao da je, uprkos poteškoćama, siguran da će se na kraju naći sprovodiv odgovor koji bi bio prihvatljiv za sve članice EU, jer je „realnost stigla one političare koji nisu hteli da je priznaju“.

Šengen - Sputnik Srbija
Čime zameniti Šengen?

Lajčak je ocenio kako se ključ rešenja problema nalazi u zaštiti spoljnih granica šengenskog prostora, uz registraciju izbeglica koje se tamo pojavljuju.

On smatra da je sada najveći problem to što izbeglice prolaze kroz Grčku bez posebnog nadzora i ograničenja, a do juna, kada ističe rok za formiranje zajedničke evropske službe za nadzor granica, ima mnogo vremena i teško je predvideti šta se sve do tada može dogoditi.

Upitan da li će sadašnja kriza dovesti do raspada EU, Lajčak je odgovorio da ne veruje da će se to dogoditi:

„EU će biti tu, jer je ona potrebna svim članicama EU, pa na te teme ne treba trošiti vreme.“

Komentarišući najave iz Sarajeva da će vlasti BiH 15. februara predati zahtev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, Lajčak je indirektno kazao da za tako nešto trenutno nisu ispunjeni uslovi, ali i da bi okolnosti mogle da budu promenjene ako do tog datuma unutar BiH bude postignut barem konačan dogovor o mehanizmu koordinacije odnosa sa EU.

Predsednik komisije EU Žan Klod Junker - Sputnik Srbija
Pitanje je da li će Šengen preživeti najezdu izbeglica

„Ako to bude tako, reakcija EU će sigurno biti pozitivnija“, kazao je Lajčak, očevidno aludirajući na činjenicu da deo članica Unije definitivno ne vidi razlog da BiH podnese zahtev za odobravanje statusa kandidata jer nije ispunila preduslove koji su za to ranije postavljeni.

Vlastima Republike Srpske Lajčak je poručio da prestanu da prete referendumom, poput onog o radu Suda i Tužilaštva BiH.

„Ako referendum bude održan, onda će stav EU i međunarodne zajednice biti izričito negativan i imaće ozbiljne posledice. Prvo, neće se rešiti pitanje pravosuđa. Drugo, nemam ni najmanje sumnje da će biti veoma negativnih posledica za organizatore referenduma“, poručio je Lajčak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala