Olivera nepravda ne može da slomi (audio)

Olivera nepravda ne može da slomi
Pratite nas
Posle održanog skupa podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu, gosti emisije „Sputnjik intervju“ bili su njegova sestra Nataša Ilić i advokat Nebojša Vlajić. Ovo okupljanje, kako objašnjavaju, bio je zapravo revolt prijatelja bez političke pozadine. Ivanoviću, kaže advokat Vlajić, podrška daje snagu da nastavi odbranu.

Ivanovićeva sestra Nataša Ilić kaže da je on najstariji od troje dece, a da je duhom najmlađi. Lidersku poziciju dobio je rođenjem, i pored svega što mu se dešava on oseća obavezu da ih sve zaštiti. Ilićeva objašnjava da je porodica bila šokirana presudom.

„To veče planirali smo slavlje, ovako nešto nam nije padalo na pamet. Samo smo razmišljali kako da zaboravimo poslednje dve godine i da krenemo napred. O tome koliko nam je teško, besmisleno je i govoriti. Ali koliko god da mi je teško, vidim njega koji u ovom trenutku ne razmišlja kako će njemu biti. On, koji je nevino osuđen i koji će opet morati u zatvor, rekao mi je: ’Samo tvoje suze mogu da me pogode i ništa drugo‘“.

„Mi moramo sada da budemo jaki zbog njega, borićemo se i dalje onoliko koliko budemo mogli. Kao porodica nemamo zakonske i političke instrumente, ali možemo da mu prenesemo pozitivnu energiju i ljubav koja će mu, nadam se, pomoći da izdrži“, rekla je Nataša Ilić.

Oliver ne posustaje

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić kaže da je lider sa Kosova pre svega čvrst, hrabar i dostojanstven čovek. „Njega sve ovo nije slomilo, niti će. Oliver će istrajati, jer je uveren i zna da nije kriv za ono za šta je okrivljen.“

Odbrana Olivera Ivanovića je tokom postupka isticala da se u njegovom slučaju radi o takozvanoj res iudicata (presuđenoj stvari), ali je to tužilac odbacio.

Skup podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu - Sputnik Srbija
Skup podrške Oliveru Ivanoviću

Vlajić smatra da je Euleksov sud, koji je doneo ovakvu presudu, propustio priliku da pokaže da pravo na Kosovu može da bude iznad politike.

„Ovaj postupak je počeo kao politički i tužilac ga je tako i vodio. Tužilac ima pravo da greši u postupku, ne namerno, ali brana njegovim greškama treba da bude sud. Međutim, sud nije ispunio tu ulogu i ta očekivanja da spreči greške tužioca i da predmet vrati na stranu pravde se, nažalost, nisu desila“, kaže Vlajić.

Unmik odbacio optužbu, Euleks osudio

Protiv Olivera Ivanovića Unmik je vodio i okončao postupak 2002. godine. Unmikov javni tužilac je smatrao da nema dokaza ni za istragu, a Euleksov tužilac, i pored toga što nije imao nove dokaze, smatrao je da ima osnova za istragu, suđenje, a nažalost i za presudu.

Što se tiče tužiočevih svedoka, saslušano je ukupno više od 150 ljudi, oko 80 u istražnom i isto toliko u sudskom postupku. Od svih njih samo jedan čovek je rekao da je Ivanovića video na mestu zločina, ali da nije siguran da li je on izdao to naređenje ili je neko naredio njemu. Advokat Vlajić navodi da je svedok na lice mesta Ivanovića stavio samo kao svedoka, a nikako kao naredbodavca ili kao učesnika. To je potvrđeno i prilikom izricanja presude, kada je sudija obrazlažući presudu rekla: „Nije utvrđeno da je Ivanović bio komandant te jedinice, niti je utvrđeno da je izdavao bilo kakvo naređenje, jedino je utvrđeno da je bio na tom mestu“.

Ivanović prinet kao žrtva albanskim ekstremistima

Advokat Vlajić objašnjava da nikoga učesnikom u krivičnom delu ne čini to što je bio na mestu njegovog izvršenja, ali je ipak Ivanović drakonski osuđen na devet godina zatvora. Vlajić, međutim, naglašava da nas posleratna istorija na Kosovu uči da je bilo mnogo nepravičnih presuda, ali se odbrana Olivera Ivanovića nada da će se ta presuda u drugom stepenu preinačiti.

Opšte mišljenje među Albancima na Kosovu je da tamošnji sudovi sude samo njihovim pripadnicima, da nijedan Srbin nije osuđen, što nije tačno.

Advokat Vlajić kaže za Sputnjik da je Euleks podlegao pritisku lokalne sredine da napravi taj lažni balans, a da je Oliver Ivanović kao lider bio najpogodniji da bude optužen.

Naredni koraci — borba ne prestaje…

Odbrana Olivera Ivanovića u narednih 60 dana očekuje i pismenu presudu, na koju u roku od 15 dana odbrana i tužilaštvo mogu da se žale. Nakon toga predmet ide u Apelacioni sud u Prištini i on nema rok u kojem mora da se izjasni.

Advokat Vlajić objašnjava da je taj sud sastavljen uglavnom od Albanaca, ali da će se odbrana boriti da sve sudije ipak budu međunarodne.

Srbi će se zaklinjati — Olivera Ivanovića mi!

Do pravosnažnosti presude odlučeno je da Ivanović bude u kućnom pritvoru. Međutim, javni tužilac se na tu odluku već žalio i zahteva da Ivanović bude prebačen u sudski pritvor.

Vlajić najavljuje žalbu i naglašava da će do kraja nedelje Apelacioni sud odlučiti gde će Ivanović izdržavati pritvor. Ukoliko sud odluči da ga pošalje u zatvor, Vlajić se nada da će to biti u Kosovskoj Mitrovici, gde je i bio do septembra prošle godine.

„Taj zatvor jeste mali, ali nije prenatrpan, zatvorenici i zaposleni su Srbi, a i porodica bi mogla da ga posećuje neometano.“ Ipak, advokat Vlajić zaključuje da je i zlatni kavez, ipak — kavez.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala