Makedonija: Emil Dimitrijev mandatar za sastav prelazne vlade

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKI Emil Dimitriev i Đorđe Ivanov
Emil Dimitriev i Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Makedonije Đorge Ivanov dao je mandat za sastav prelazne vlade Emilu Dimitrijevu, koji parlamentu treba da predstavi sastav te vlade, u kojoj će biti i ministri iz SDSM-a.
Makedonske zastave - Sputnik Srbija
Makedonija: Vanredni izbori 24. aprila

Dimitrijev, koji je poslanik i predsednik komisije za odbranu i bezbednost, treba da bude premijer u narednih 100 dana, posle kojih treba da budu održani izbori.

Premijer Nikola Gruevski je 15. januara predao uslovnu ostavku koju je parlament prihvatio u ponedeljak, nakon što je Izvršni odbor VMRO-DPMNE odlučio da izbori budu održani 24. aprila, uprkos protivljenju opozicione SDSM.

Najveća opoziciona partija SDSM je najavila da neće učestvovati na izborima sve dok ne bude prečišćen birački spisak i uspostavljeni objektivni mediji, što su, po njima, osnovni preduslovi za održavanje poštenih i fer izbora.

Kako je prenela „Nova TV“, evropski komesar za proširenje Johanes Han je u pisanom saopštenju reagovao na vest da je vladajuća partija donela odluku da izbori ipak budu održani 24. aprila.

Makedonksi premijer Nikola Gruevski i evropski komesar Jahanes Han - Sputnik Srbija
Makedonija ni na nebu ni na zemlji

„Čuo sam da je doneta odluka o održavanju prevremenih izbora 24. aprila, kako je prošle godine dogovoreno u Pržinu. Kao što sam rekao, više bih voleo da je to bila konsenzualna odluka svih partija“, naveo je Han.

On je ocenio da je sada od suštinske važnosti da svi politički i institucionalni akteri u zemlji učine sve što mogu kako bi obezbedili fer izbore u skladu sa demokratskim standardima.

„Da bi se to postiglo, potrebno je da se ubrzaju pripremne radnje, posebno u vezi sa biračkim spiskom“, istakao je Han.

On je, takođe, izrazio očekivanje da će sve političke stranke, i pored neuspeha u iznalaženju dogovora oko dana izbora, konstruktivno sarađivati i da će se držati obećanja datih u okviru dogovora od 3. juna, uključujući i reformske prioritete.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala