SAD oslobodile sedmoricu Iranaca

© AP Photo / Ebrahim NorooziSatiričan prikaz Kipa slobode naslikan na zidu bivše Ambasade SAD u Teheranu, Iran
Satiričan prikaz Kipa slobode naslikan na zidu bivše Ambasade SAD u Teheranu, Iran - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su oslobodile ili odbacile optužnice protiv sedmorice Iranaca u okviru dogovora o razmeni zarobljenika sa Iranom, koji je oslobodio četvoro američkih zarobljenika.

Njih sedmorica su optuženi ili osuđeni za kršenje američkih sankcija.

Džon Keri i Mohamed Džavad Zarif na pregovorima u Beču o okončanju nuklearnog spora sa Iranom - Sputnik Srbija
SAD i EU ukidaju sankcije Iranu

Kako je prenela agencija AP, šestorica imaju i američko i iransko državljanstvo, a najmanje dvojica planiraju da ostanu u SAD.

Prethodno su trojica od četvorice američkih državljana koje je Iran oslobodio doputovala u Nemačku, gde će otići u jednu američku vojnu bazu.

Među njima su dopisnik „Vašington posta“ Džejson Rezajan, bivši američki marinac Amir Hekmat, sveštenik Saed Abedini i Nosratola Kosravi.

Iranska državna televizija objavila je juče da je vlada oslobodila četvoro zatvorenika sa dvostrukim državljanstvom, dok agencija IRNA javlja da je reč o državljanima Irana i SAD.

„U skladu sa nalogom Vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost i u skladu sa nacionalnim interesima, četvoro Iranaca sa dvojnim državljanstvom je oslobođeno“, izjavio je javni tužilac Abas Džafari Dovlatabadi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je razmenu iranskih i američkih zatvorenika kao potez u pravcu poboljšanja odnosa, preneo je Rojters.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala